Pożywny bulion "z wkładką" zwany jest żydowską aspiryną.
Cymesem nazywamy coś nadzwyczajnego. Tymczasem to marchewka duszona z bakaliami...
Idealne do popołudniowej kawy.
W sezonie grzybowym pozycja obowiązkowa! Pyszna zupa z kurkami, boczkiem i ziemniakami.
Szybkie w przygotowaniu ciasto z jeżynami oraz borówkami.
Delikatne filety z sandacza podane na salsie z ogórków małosolnych. A do tego prawdziwki prosto z patelni.
Wariacja na temat sałatki greckiej - w wydaniu Ewy z lodową i serem kozim!
Włoski klasyk - bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem.
Bardzo smaczny, w dodatku dietetyczny.
Zaskakująca w smaku zupa doprawiona melisą i... pokrzywą.
Wyśmienita cielęcina duszona z jarzynami w podpiwku.
Drożdżowe bułeczki gotowane na parze lub pieczone w piekarniku.
Masło przełożyć do rondelka, roztopić...
Papryczkę (bez pestek) drobno posiekać...
Litewski przysmak! A zwie się kugelis;-)
Na pierwszy rzut oka wygląda jak salami...
Botwinka na zimno;-)
Kiełbasę usmażyć na patelni lub upiec na grillu. Pieczywo...
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem...
Mąkę posiekać z masłem i proszkiem do pieczenia...
Mięso pokroić w cienkie paski. Pory w zapałkę. Imbir posiekać...
Ryż zalać wodą i odstawić na 3 godziny. Następnie wypłukać, odcedzić i ugotować na parze...
Żółtka wybić do miski. Dodać olej arachidowy oraz jasny i ciemny sos sojowy...
Oliwę wlać na rozgrzaną patelnię, wrzucić pokrojony na plasterki czosnek...
Mąkę z kakao przesiać na stolnicę lub kamienny blat...
Drożdże posłodzić, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać...
Udka zluzować. Oprószyć solą i pieprzem...
Cebulę obrać i pokroić w talarki, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego...
Miękkie masło utrzeć w misce. Uperfumować miąższem z laski wanilii...
Warzywa obrać, włożyć do garnka, dodać glon konbu...
Mleczko kokosowe włożyć do lodówki, aby się schłodziło...
Rybę dokładnie umyć. Ułożyć w zamykanym pojemniku...
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie...
Z musztardy, cukru, skórki i soku z pomarańczy oraz soli przygotować glazurę...
Daktyle i figi drobno pokroić. Dodać rodzynki i zalać alkoholem...
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Uperfumować cukrem waniliowym...
Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę...
Mięso pokroić na dość grube plastry. Obsmażyć z obu stron na maśle...
Śliwki namoczyć w wodzie, rozgotować, zmiksować...
Mięso dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Wymieszać. Cebulę...