Ewa / Przepisy / Szarpana wieprzowina

Opis przygotowania

Cebulę obrać i pokroić w talarki, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Przecisnąć czosnek. Wlać ocet.

Mięso pokroić w plastry. W miseczce wymieszać paprykę z chili, cukrem i solą. Tak przygotowaną mieszanką przyprawić mięso. Plastry ułożyć na cebuli z czosnkiem. Naczynie przykryć i wstawić na 9 godzin do piekarnika, rozgrzanego do 90 st. C.

Upieczoną łopatkę przełożyć na deskę, poszarpać widelcem. Kromkę chleba posmarować musztardą, nałożyć wieprzowinę, przykryć drugą kromką. Przekroić na pół i podawać z ogórkiem kiszonym.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 2 kg - łopatki wieprzowej
  • 2 - cebule
  • 4 ząbki - czosnku
  • 5 łyżek - octu winnego
  • 2 łyżeczki - papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki - chili
  • 3 łyżeczki - cukru trzcinowego
  • łyżeczki - soli
  • Do podania
  • kilka kromek chleba żytniego
  • ostra musztarda
  • ogórki kiszone
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 302

Na początku długiego weekendu Ewa zaprasza na ucztę w stylu amerykańskim....

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów