Ewa / Przepisy / Łosoś teriyaki

Opis przygotowania

Rybę dokładnie umyć. Ułożyć w zamykanym pojemniku. Do miseczki wlać sos teryiaki, sok z limonki i miód. Wymieszać. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypać imbir i ponownie wymieszać. marynatą posmarować filety rybne, przykryć i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Rozgrzany ruszt lub patelnię grillową posmarować olejem kokosowym. Ułożyć kawałki łososia (skórą do dołu) i grillować 4-5 minut. Przewrócić na drugą stronę (po odwróceniu ryba powinna piec się znacznie krócej). Trzeba przy tym uważać, by nie „wysuszyć” łososia – ryba powinna zostać soczysta w środku i lekko różowa.

Przed podaniem posypać prażonym sezamem – wystarczy na suchą patelnię wsypać ziarenka sezamu i uprażyć na złoty kolor. Jako dodatek najlepszy jest ryż.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 4 - filety z łososia (każdy po ok. 200 g)
  • Marynata
  • ½ szklanki - sosu teriyaki
  • sok z limonki
  • 3 łyżki - miodu
  • 1 ząbek - czosnku
  • ½ łyżeczki - imbiru w proszku
  • Ponadto
  • ryż
  • garść prażonego sezamu
  • szczypiorek
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 301

Kolejny odcinek inspirowany będzie kuchnią japońską. Gotowanie rozpocznie...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów