
Rybę dokładnie umyć. Ułożyć w zamykanym pojemniku. Do miseczki wlać sos teryiaki, sok z limonki i miód. Wymieszać. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypać imbir i ponownie wymieszać. marynatą posmarować filety rybne, przykryć i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Rozgrzany ruszt lub patelnię grillową posmarować olejem kokosowym. Ułożyć kawałki łososia (skórą do dołu) i grillować 4-5 minut. Przewrócić na drugą stronę (po odwróceniu ryba powinna piec się znacznie krócej). Trzeba przy tym uważać, by nie „wysuszyć” łososia – ryba powinna zostać soczysta w środku i lekko różowa.
Przed podaniem posypać prażonym sezamem – wystarczy na suchą patelnię wsypać ziarenka sezamu i uprażyć na złoty kolor. Jako dodatek najlepszy jest ryż.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek inspirowany będzie kuchnią japońską. Gotowanie rozpocznie...
Miękkie masło utrzeć z sokiem z cytryny, sosem Worcester, zielonym pieprzem, czosnkie ...
Na jubileusz - gęsina!
Cebulę pokroić w półplasterki, przełożyć do miski, doprawić solą i octem winnym. Odst ...
Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać roztrzepane jajko, drobno posieka ...