Ewa / Przepisy / Udka z rusztu

Opis przygotowania

Udka zluzować. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do zamykanego naczynia.

W miseczce wymieszać paprykę słodką i ostrą, wlać sok z limonki, dorzucić igiełki rozmarynu, wlać oliwę. Wymieszać i polać mięso. Pojemnik przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Zamarynowane udka ułożyć na ruszcie – upiec z obu stron, zaczynając od strony ze skórą.

Kapustę pokroić, przełożyć do miski. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać majonez, dorzucić posiekany szczypiorek. Wymieszać i odstawić, by surówka się przegryzła.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 8 - udek kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • Marynata
  • 1 łyżeczka - papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki - papryki ostrej
  • sok z limonki
  • świeży rozmaryn
  • 4 łyżki - oliwy
  • Surówka
  • ½ - kapusty pekińskiej
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki - majonezu
  • pęczek szczypiorku
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 302

Na początku długiego weekendu Ewa zaprasza na ucztę w stylu amerykańskim....

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów