Ewa / Przepisy / Szynka w glazurze

Opis przygotowania

Z musztardy, cukru, skórki i soku z pomarańczy oraz soli przygotować glazurę (wszystkie składniki wystarczy dokładnie wymieszać).

Mięso płytko naciąć, robiąc kratkę. W miejsca, gdzie nacięcia się krzyżują, wbić goździki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, pokryć glazurą (trochę zostawić). Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Podczas pieczenia, co 5-10 minut, polewać mięso odłożoną glazurą.

Podawać na ciepło lub na zimno – jako wędlinę.

wydrukuj przepis
Składniki
  • wędzona, gotowana szynka
  • 2 łyżki - musztardy Dijon
  • ½ szklanki - cukru trzcinowego
  • sok i skórka z pomarańczy
  • szczypta soli
  • goździki
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 300

W sobotę wielkanocną Ewa przygotuje gęsty, świąteczny żurek na wędzonce,...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów