Ewa / Przepisy / Tort jubileuszowy

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Uperfumować cukrem waniliowym. Posłodzić – cukier dodawać porcjami, cały czas ubijając. Po jednym dodać żółtka – cały czas miksując na niskich obrotach. Wsypać mąkę, wlać oliwę. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (średnica 24-25 cm). Piec na złoty kolor przez 40-45 minut – w temp. 180 st. C.

Orzeszki zmiksować w robocie. Posolić, posłodzić miodem i jeszcze raz zmiksować.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić w misce. Dodać ricottę i zmiksować. Wlać rozpuszczoną i wystudzoną galaretkę (do rozpuszczenia wystarczy ½ szklanki wrzątku). Ponownie zmiksować.

Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Blaty naponczować. Spód posmarować masłem orzechowym. Wyłożyć trochę więcej niż połowę kremu. Rozsmarować. Przykryć drugim krążkiem. Wierzch i boki posmarować resztką kremu. Wyrównać. Boki obsypać prażonymi i drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Na wierzchu zrobić wianuszek z kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wstawić do lodówki, by masa stężała. Przed podaniem wierzch udekorować kakao, używając okazjonalnego szablonu.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 6 - jajek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka - cukru waniliowego
  • 1 szklanka - cukru
  • 1 szklanka - mąki
  • 1 łyżka - oliwy
  • Dekoracja
  • prażone fistaszki
  • kakao
  • Krem
  • ½ kg - śmietany 36%
  • 250 g - sera ricotta
  • 1 - galaretka cytrynowa
  • Masło orzechowe
  • 2 szklanki - fistaszków niesolonych i nieprażonych
  • szczypta soli
  • 2 łyżki - miodu
  • Poncz
  • sok z cytryny
  • kieliszek wódki
  • trochę wody
  • cukier do smaku
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 300

W sobotę wielkanocną Ewa przygotuje gęsty, świąteczny żurek na wędzonce,...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów