Ewa / Przepisy / Chłodnik litewski

Opis przygotowania

Botwinkę dokładnie umyć. Buraczki odciąć, obrać i posiekać w drobną kostkę. Łodyżki i liście botwinki również drobno posiekać.

Rosół zagotować, dodać buraczki i łodyżki, gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, na umiarkowanym ogniu, aż buraczki zmiękną. Na 5 minut przed końcem dodać liście. Zakwasić zakwasem na żur, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Dodać zsiadłe mleko, śmietanę, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku oraz starte na tarce o grubych oczkach rzodkiewki i ogórki.

Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszać i schłodzić w lodówce.

Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo. Udekorować szczypiorkiem.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 1 pęczek - botwinki
  • 1 szklanka - wywaru jarzynowego
  • szklanki - zakwasu na żur
  • 3 szklanki - zsiadłego mleka
  • 1 szklanka - śmietany
  • garść koperku
  • garść szczypiorku
  • pęczek rzodkiewki
  • 2 - ogórki gruntowe
  • 2 - ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • Do podania
  • jajka przepiórcze
  • koperek
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 306

Kolejny odcinek „Ewa gotuje” zdominują potrawy kuchni litewskiej....

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów