Ewa / Przepisy / Klopsiki i ziemniaki po szwedzku

Opis przygotowania

Mięso dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Wymieszać. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać do mięsa. Bułkę lekko odcisnąć, dodać do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić na gładką masę.

Dłonie zwilżyć wodą. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Usmażyć na mocno rozgrzanym oleju.

Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Serwować z pieczonymi ziemniakami.

Kartofle wyszorować, osuszyć i naciąć przy pomocy bardzo ostrego noża – tak, by powstały 2-3 mm plastry. Ważne, aby w trakcie uważać i nie przeciąć ziemniaka na pół. Kartofle przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.

Skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem. Piec przez 20-25 minut w temp. 200-220 st. C.

Po tym czasie wyjąc z piekarnika, nałożyć kawałki masła, posypać igiełkami rozmarynu. Wstawić do piekarnika na kolejne 20-25 minut.

Po upieczeniu od razu podawać.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 400 g - mięsa wołowego
  • 200 g - mięsa cielęcego
  • 200 g - mięsa wieprzowego
  • 1 - cebula
  • 1 łyżka - masła
  • 1 - bułka namoczona w śmietanie 30%
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • Hasselback
  • 8 - ziemniaków
  • 2 łyżki - oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki - masła
  • świeży rozmaryn
  • sól
  • pieprz
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 298

Tym razem potrawy inspirowane kuchnią szwedzką - stąd na początku programu...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów