Miękkie masło utrzeć w misce. Uperfumować miąższem z laski wanilii, stopniowo dodać cukier, wybić jajka i zmiksować.
Do miseczki wsypać sodę, zalać octem i odstawić.
Do masy wsypać proszek do pieczenia i kakao, przesiać mąkę, dodać barwnik, wlać zgaszoną sodę oraz maślankę. Zmiksować. Przelać do dwóch tortownic (średnica 25 cm, foremki wyłożone papierem, wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą).
Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C.
Do miski wlać schłodzoną śmietanę. Dodać miąższ z laski wanilii. Ubić. Posłodzić i zmiksować. Wymieszać z serem mascarpone.
Połowę masy wyłożyć na pierwszy blat, przykryć drugim krążkiem ciasta. Nałożyć resztę kremu. Wierzch wyrównać. Oprószyć gorzką czekoladą. Udekorować kawałkami truskawek, skropionymi syropem z agawy, wymieszanymi z posiekaną miętą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Na początku długiego weekendu Ewa zaprasza na ucztę w stylu amerykańskim....
Dno foremki (24x40 cm) wyłożyć połową herbatników. Na mleku ugotować budyń i, gdy prz ...
Białka ubić na sztywno, dodając cukier. Pod koniec dorzucić wiórki kokosowe. Pie ...
Ser, kokos i mango...
Placek ze śliwkami...