Ewa / Przepisy / Torcik red velvet

Opis przygotowania

Miękkie masło utrzeć w misce. Uperfumować miąższem z laski wanilii, stopniowo dodać cukier, wybić jajka i zmiksować.

Do miseczki wsypać sodę, zalać octem i odstawić.

Do masy wsypać proszek do pieczenia i kakao, przesiać mąkę, dodać barwnik, wlać zgaszoną sodę oraz maślankę. Zmiksować. Przelać do dwóch tortownic (średnica 25 cm, foremki wyłożone papierem, wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą).

Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C.

Do miski wlać schłodzoną śmietanę. Dodać miąższ z laski wanilii. Ubić. Posłodzić i zmiksować. Wymieszać z serem mascarpone.

Połowę masy wyłożyć na pierwszy blat, przykryć drugim krążkiem ciasta. Nałożyć resztę kremu. Wierzch wyrównać. Oprószyć gorzką czekoladą. Udekorować kawałkami truskawek, skropionymi syropem z agawy, wymieszanymi z posiekaną miętą.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 120 g - masło
  • 300 g - cukru
  • laska wanilii
  • 2 - jajka
  • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
  • 1 łyżka - kakao
  • 250 g - mąki
  • szczypta czerwonego barwnika spożywczego
  • szklanki - maślanki
  • 1 łyżeczka - sody
  • 1 łyżeczka - octu jabłkowego
  • Krem
  • ½ l - śmietany 30%
  • laska wanilii
  • ½ szklanki - cukru pudru
  • ½ kg - sera mascarpone
  • Zdobienie
  • czekolada gorzka
  • kilka truskawek
  • 2 łyżeczki - syropu z agawy
  • kilka listków miety
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 302

Na początku długiego weekendu Ewa zaprasza na ucztę w stylu amerykańskim....

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów