Ewa / Przepisy / Lody z zieloną herbatą

Opis przygotowania

Mleczko kokosowe włożyć do lodówki, aby się schłodziło (najlepiej na całą noc). Do garnuszka wlać wodę, posłodzić i zagotować, po czym odstawić do wystudzenia. Wsypać zieloną herbatę i dokładnie wymieszać. Wlać mleczko kokosowe i sok z limonki. Schłodzić w lodówce. Przełożyć do maszynki do lodów i mieszać przez ok. 40 minut. Podawać z wiśniami w syropie.

Jeśli nie mamy maszynki do lodów, to zimną masę wstawiamy do zamrażarki, po godzinie dokładnie mieszamy. Mrozimy przez kilka godzin, mieszając co godzinę.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 400 g - mleczka kokosowego
  • szklanki - wody
  • ½ szklanki - cukru
  • 2 łyżeczki - herbaty matcha
  • sok z limonki
  • Do podania
  • wiśnie w syropie
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 301

Kolejny odcinek inspirowany będzie kuchnią japońską. Gotowanie rozpocznie...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów