/ Przepisy / Rosół z fasolą i farfelkami

Opis przygotowania

Fasolę namoczyć i ugotować do miękkości. Odcedzić.

Mięso, warzywa i opaloną nad płomieniem cebulę przełożyć do garnka, dodać przyprawy, zalać zimną wodą (ok. 1 ½ l) i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 2 godziny.

Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso, marchewki i pietruszkę wyjąć i pokroić na kawałki.

Rosół podawać z ugotowaną fasolą, farfelkami, gotowaną wołowiną oraz marchewką i pietruszką. Udekorować posiekaną natką pietruszki.

Farfelki przygotować wedle poniższej receptury.

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołeczek, wybić jajka, wlać wodę. Wymieszać nożem, następnie wyrobić ciasto. Uformować kulę i odłożyć na 3 godziny, by ciasto przeschło.

Po tym czasie zetrzeć na tarce o dużych, jarzynowych oczkach. Kluseczki rozrzucić na stolnicy i ponownie wysuszyć (tym razem krócej – wystarczy ½ godziny).

Ugotować w osolonym wrzątku. Przełożyć do zimnej wody i odcedzić na sicie.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 311
Ewa gotuje - odc. nr 311

Kolejny program rozpocznie się na krakowskim Kazimierzu, który przed laty...

 

Podobne przepisy

Szaszłyki wołowe

Wołowinę pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika...

Tortille z mieloną wołowiną

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem...

Zrazy wołowe z węgierkami

Mięso pokroić w plastry. Przykryć folią i mocno rozbić...

Bryzol ze stolicy

Mięso delikatnie rozklepać dłonią. Przyprawić z obu stron...

Wróć do listy przepisów