Ewa / Przepisy / Śledzie po szwedzku z suszonymi śliwkami

Opis przygotowania

Śliwki namoczyć w wodzie, rozgotować, zmiksować. Dodać pokrojone migdały i namoczoną wcześniej żurawinę. Posłodzić, doprawić solą i pieprzem, dodać olwę (można też wycisnąć odrobinę soku z cytryny).

Śledzie namoczyć w mleku, po kilku godzinach pokroić na kawałki. Układać ciasno w słoiku, przekładać sosem śliwkowym.

Odstawić na kilka dni, by się przegryzły.

wydrukuj przepis
Składniki
  • ½ kg - płatów śledziowych
  • 200 g - śliwek suszonych w dymie
  • garść migdałów (bez skórki)
  • garść żurawiny
  • 2 łyżki - oliwy
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 298

Tym razem potrawy inspirowane kuchnią szwedzką - stąd na początku programu...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów