Ewa / Przepisy / Szynka duszona w cydrze

Opis przygotowania

Mięso pokroić na dość grube plastry. Obsmażyć z obu stron na maśle. Wyjąć, a na patelnię wlać oliwę i usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zezłoci, wrzucić pokrojony w plastry czosnek. Wsypać mąkę, wymieszać i lekko przesmażyć. Zalać cydrem. Wymieszać. Dorzucić obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Poddusić.

Przyprawić szałwią, posłodzić miodem, dodać musztardę. Wymieszać i włożyć mięso. Doprawić solą i pieprzem. Dolać bulion. Przykryć i dusić do miękkości przez 20-30 minut.

Podawać z sałatką z rukoli, buraka i granatu.

Rukolę umyć, wysuszyć i wrzucić do miski. Dodać pokrojonego w kostkę buraka. Granat przekroić na pół, za pomocą drewnianej pałki wybić pestki – wprost do miski. Posypać prażonym słonecznikiem. Wymieszać. Przed podaniem polać domowym winegretem (musztardę wymieszać z miodem, sokiem z cytryny i oliwą).

wydrukuj przepis
Składniki
  • 700 g - szynki wieprzowej
  • 1 łyżka - masła klarowanego
  • 1 łyżka - oliwy
  • 1 - cebula
  • 2 ząbki - czosnku
  • 3 łyżki - mąki
  • 2 szklanki - cydru wytrawnego
  • 1 - jabłko
  • 5 listków - szałwii
  • 1 łyżka - miodu
  • 1 łyżka - musztardy Dijon
  • sól
  • pieprz
  • 150 ml - wywaru jarzynowego
  • Sałatka
  • garść rukoli
  • 1 - upieczony burak
  • 1 - granat
  • prażone ziarna słonecznika
  • Winegret
  • musztarda
  • miód
  • sok z cytryny
  • oliwa
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 299

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc w telewizyjnej kuchni Ewy zagoszczą...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów