Ewa / Przepisy / Żurek na wędzonce

Opis przygotowania

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej przez całą noc). Wyłowić, odcisnąć i posiekać.

Boczek pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Podsmażyć. Dorzucić posiekaną w piórka cebulę. Po chwili dodać pokrojony czosnek. Zalać wodą, wlać wodę, w której moczyły się grzyby. Dorzucić posiekane prawdziwki. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i roztartym w dłoniach majerankiem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok. ½ godziny.

Zakwas delikatnie wymieszać, wlać do zupy. Śmietanę połączyć z chrzanem, zahartować gorącym żurkiem, wlać do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo. Udekorować natką pietruszki.

wydrukuj przepis
Składniki
  • ½ l - zakwasu na żurek
  • ½ kg - wędzonego boczku
  • 1 - cebula
  • 3 ząbki - czosnku
  • 25 g - suszonych prawdziwków
  • l - wody
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 - liście laurowe
  • 1 łyżka - majeranku
  • 1 szklanka - śmietany
  • 1 łyżka - tartego chrzanu
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 300

W sobotę wielkanocną Ewa przygotuje gęsty, świąteczny żurek na wędzonce,...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów