/ Przepisy / Sandacz na sposób leśny

Opis przygotowania

Rybę pokroić tak, by powstały zgrabne romby. W miseczce wymieszać oregano, majeranek, sól i pieprz. W tak przygotowanych przyprawach obtoczyć kawałki ryby.

Ogórki pokroić w półplasterki. Przełożyć do miski. Dodać musztardę francuską, drobno posiekaną cebulę, skórkę otartą z cytryny oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Usmażyć pokrojone prawdziwki (wcześniej grzyby oczyścić ze ściółki). Gdy zaczną się rumienić, przyprawić solą i pieprzem.

Na drugiej patelni usmażyć kawałki sandacza – na mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Na środek talerza dać trochę salsy ogórkowej. Na salsie ułożyć 2-3 kawałki sandacza, a dookoła usmażone grzyby. Udekorować kwiatami nasturcji.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 310
Ewa gotuje - odc. nr 310

Na początku jesieni szlaki są pełne turystów, a w lasach jest mnóstwo grzybów....

 

Podobne przepisy

Szaszłyki z łososia i ananasa

Papryczkę (bez pestek) drobno posiekać...

Karp pieczony w śmietanie

Karpia sprawić, podzielić na dzwonka, posolić, obtoczyć w mące...

Pstrąg z salsą śliwkową

Pstrąga przyprawić solą od strony mięsa. Usmażyć na oleju o neutralnym smaku...

Cukierek z dorszem i warzywami

W miseczce wymieszać wszystkie warzywa...

Wróć do listy przepisów