/ Przepisy / Kurczak generała Tso

Opis przygotowania

Żółtka wybić do miski. Dodać olej arachidowy oraz jasny i ciemny sos sojowy. Wsypać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać (powinno powstać płynne, gęste ciasto).

Mięso pokroić na kawałki (mniej więcej 3 cm x 3 cm). Wrzucić do ciasta. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na minimum ½ godziny.

Do woka wlać 2-3 łyżki oleju arachidowego. Imbir oraz czosnek drobno posiekać. Papryczki pokroić. Wrzucić na rozgrzany olej i przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, ocet ryżowy, cukier trzcinowy, bulion, ciemny i jasny sos sojowy, wodę i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać, zagotować, a gdy zgęstnieje odstawić.

Mięso z kurczaka wrzucać na gorący olej partiami i mieszać, żeby sie nie skleiło. Każdą porcję smażyć przez ok. 2 minuty, po czym wyłowić i przełożyć na ręcznik papierowy.

Odsączone mięso wrzucić do sosu i dokładnie wymieszać. Skropić ciemnym olejem z prażonego sezamu.

Podawać z ryżem i brokułami, posypać białym sezamem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 304
Ewa gotuje - odc. nr 304

W ostatnich latach Polacy dosłownie zakochali się w kuchni azjatyckiej....

 

Podobne przepisy

Pikantne udka z papryką

Klasyczny eintopf, który przypadnie do gustu miłośnikom ostrych potraw.

Chrupiące polędwiczki

Mięso umyć, osuszyć i w razie potrzeby wyczyścić. Następnie podzielić na mniejsze, najlepiej podłużne, kawałki...

Roladki z kurczaka

Pierś z kurczaka podzielić na kawałki, rozbić tłuczkiem...

Skrzydełka na ryżu

Skrzydełka umyć i osuszyć. Przełożyć do zamykanego pojemnika...

Wróć do listy przepisów