/ Przepisy / Focaccia z oliwkami

Opis przygotowania

Drożdże posłodzić, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać na stolnicę lub kuchenny blat. Zrobić dołek, wsypać sól, wlać rozpuszczone drożdże oraz łyżkę oliwy. Wymieszać nożem, następnie rękoma wyrobić ciasto. Przykryć miską i zostawić do wyrośnięcia (wystarczy 15 minut).

Blachę piekarnikową posmarować oliwą i wysypać mąką. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć palcami, nadając kształt pizzy. Przełożyć na blachę, ułożyć oliwki, delikatnie je przy tym wciskając. Skropić oliwą, tłuszcz rozsmarować pędzelkiem. Ciasto oprószyć suszonym oregano i solą.

Piec przez 20-25 minut w temp. 230 st. C.

Podawać na ciepło lub na zimno z oliwą i octem balsamicznym (na talerzyk wlać najpierw oliwę, następnie odrobinę octu balsamicznego).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 303
Ewa gotuje - odc. nr 303

Kuchnia włoska uznawana jest za jedną z najbardziej zmysłowych na świecie,...

 

Podobne przepisy

Smoothie

Mrożone truskawki wrzucić do miksera...

Roster śliwkowy

Śliwki pozbawić pestek, przesmażyć na odrobinie zbrązowionego masła, zalać niewielka ...

Omlet kokosowy z truskawkami

Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor...

Bułeczki

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (mikserem). Rozłożyć do foremek natłuszczonyc ...

Wróć do listy przepisów