/ Przepisy

Smalec wieprzowy z jabłkiem

Myśląc o PRL-u, mówię o smalcu... Lecz nie o takim z "mięsnego", a o domowym smalczyku z jabłkiem!

Kawior po żydowsku

Jeden z najbardziej znanych przepisów kuchni Żydów galicyjskich.

Sałatka grecka na kozifetce

Wariacja na temat sałatki greckiej - w wydaniu Ewy z lodową i serem kozim!

Choripan

Kiełbasę usmażyć na patelni lub upiec na grillu. Pieczywo...

Focaccia z oliwkami

Drożdże posłodzić, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać...

Sałatka ziemniaczana

Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę...

Śledzie po szwedzku z suszonymi śliwkami

Śliwki namoczyć w wodzie, rozgotować, zmiksować...

Lodowa fit z cytrusami i indykiem

Sałatę porwać do miski. Z pomarańczy i grapefruita wyciąć filety...

Zapiekanka z jajem

Masło roztopić na patelni. Na gorącym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę...

Konfitura z cebuli

Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić cebulę...

Śniadanie wyspiarskie

Kiełbaski, pokrojoną w plastry kaszankę i boczek upiec na grillu...

Czerwone pesto

Orzechy laskowe uprażyć i obrać ze skórki. Wrzucić do miksera...

Sos cytrynowy

Cytryny przeciąć wzdłuż na pół, położyć na patelni...

Śliwki w boczku

Śliwki wypestkować, nie docinając do końca. W miejsce pestek...

Pesto z bazylii i rukoli

Orzechy laskowe uprażyć w piekarniku i obrać ze skórki...

Zielone smoothie

Siemię lniane wsypać do miksera...

Szpinak z truskawkami

Szpinak umyć i osuszyć. Rozrzucić...

Smoothie

Mrożone truskawki wrzucić do miksera...

Kanapka z polędwiczką

Mięso przełożyć do zamykanego naczynia...

Chleb pełnoziarnisty

Drożdże pokruszyć do miski. Dodać cukier...

Sok z owoców i warzyw

Składniki zmiksować lub wycisnąć...

Szynka na Wielkanoc

Mięso skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem, przyprawić majerankiem i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem...

Ziemniaki w boczku

Ziemniaki podgotować w mundurkach. Wystudzić...

Chleb czosnkowy

Drożdże przełożyć do miseczki, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 100 ml letniej wody, wymieszać i odstawić...

Mus śliwkowy z kakao

Śliwki umyć, wyjąć pestki. Owoce przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa...

Ogórki małosolne

Ogórki dokładnie umyć. Odciąć czubki...

Domowy ketchup

omidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne...

Sos BBQ

Na rozgrzanym oleju zeszklić bardzo drobno posiekaną cebulę...

Kompot z rabarbaru

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na centymetrowe kawałki...

Omlet kokosowy z truskawkami

Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor...

Pieczarki z rusztu

Pieczarki wyczyścić. Odciąć nóżki...

Oliwki z niebieskim serem

Oliwki wrzucić do miseczki, dodać pokrojoną w piórka cebulę...

Śledzie po kaszubsku

Płaty moczyć w wodzie przez kilka godzin, by wypłukać nadmiar soli. Osuszyć...

Oliwki z imbirem, marchewką i miodem

Marchewkę obrać i pokroić w cienkie, długie paski...

Oliwki z czekoladą

Oliwki wsypać do miseczki...

Oliwki z anchois

Oliwki przełożyć do miseczki, dodać cebulę pokrojoną w piórka...

Tortilla gryczana

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i chili...

Pasta z Jasia

Fasolę namoczyć (najlepiej przez całą noc), wymienić wodę i ugotować do miękkości...

Karp wędzony

Sprawioną rybę podzielić na półdzwonka, wyciąć filety...

Pasta z karpia

Cebulę obrać, następnie zmiksować z obranym ze skóry ogórkiem...

1 | 2 | 3 | 4 | następna