/ Przepisy

Wędzony łosoś i halibut

Ryby z domowej wędzarni!

Podpłomyk z grillowanym boczkiem

Kanapka dla... miejskiego drwala!

Jajo w gniazdku z łososiem

Dekonstrukcja jajka po benedyktyńsku...

Sałatka z wołowiną i jajkiem poszetowym

Solidna porcja białka i witamin!

Majonezy smakowe

Domowe sosy na bazie majonezu!

Koktajl z kiwi, bananów i pomarańczy

Solidny zastrzyk witamin!

Kanapki z tofu, rukolą i pastą z suszonych pomidorów

Idealne na drogę, w góry czy do szkoły...

Carpaccio z półgęska

Polska gąska po włosku, czyli cienko skrojony wędzony filet z gęsi domowej...

Pasztet grzybowy

Przystawka na wieczerzę wigilijną.

Sos tatarski po wiedeńsku

Austriacka wersja doskonale znanego u nas sosu majonezowego.

Śledzie cytrynowe w oleju lnianym

Idealna przystawka na wigilijny stół! Świętą tuż tuż...

Frytki z cukinii

Belgijski przysmak z włoskiego warzywa;-)

Pasta serowa z olejem i pestkami z dyni

Zaskakujące połączenie smaku oleju dyniowego, pestek i twarogu...

Pasta serowa z olejem i pestkami dyni

Zaskakujące połączenie smaku oleju dyniowego, pestek i twarogu...

Chleb gryczany

Chleb z... kaszy;-) Bez glutenu!

Smalec wieprzowy z jabłkiem

Myśląc o PRL-u, mówię o smalcu... Lecz nie o takim z "mięsnego", a o domowym smalczyku z jabłkiem!

Kawior po żydowsku

Jeden z najbardziej znanych przepisów kuchni Żydów galicyjskich.

Sałatka grecka na kozifetce

Wariacja na temat sałatki greckiej - w wydaniu Ewy z lodową i serem kozim!

Choripan

Kiełbasę usmażyć na patelni lub upiec na grillu. Pieczywo...

Focaccia z oliwkami

Drożdże posłodzić, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać...

Sałatka ziemniaczana

Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę...

Śledzie po szwedzku z suszonymi śliwkami

Śliwki namoczyć w wodzie, rozgotować, zmiksować...

Lodowa fit z cytrusami i indykiem

Sałatę porwać do miski. Z pomarańczy i grapefruita wyciąć filety...

Zapiekanka z jajem

Masło roztopić na patelni. Na gorącym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę...

Konfitura z cebuli

Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić cebulę...

Śniadanie wyspiarskie

Kiełbaski, pokrojoną w plastry kaszankę i boczek upiec na grillu...

Czerwone pesto

Orzechy laskowe uprażyć i obrać ze skórki. Wrzucić do miksera...

Sos cytrynowy

Cytryny przeciąć wzdłuż na pół, położyć na patelni...

Śliwki w boczku

Śliwki wypestkować, nie docinając do końca. W miejsce pestek...

Pesto z bazylii i rukoli

Orzechy laskowe uprażyć w piekarniku i obrać ze skórki...

Zielone smoothie

Siemię lniane wsypać do miksera...

Szpinak z truskawkami

Szpinak umyć i osuszyć. Rozrzucić...

Smoothie

Mrożone truskawki wrzucić do miksera...

Chleb pełnoziarnisty

Drożdże pokruszyć do miski. Dodać cukier...

Kanapka z polędwiczką

Mięso przełożyć do zamykanego naczynia...

Sok z owoców i warzyw

Składniki zmiksować lub wycisnąć...

Szynka na Wielkanoc

Mięso skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem, przyprawić majerankiem i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem...

Ziemniaki w boczku

Ziemniaki podgotować w mundurkach. Wystudzić...

Chleb czosnkowy

Drożdże przełożyć do miseczki, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 100 ml letniej wody, wymieszać i odstawić...

Mus śliwkowy z kakao

Śliwki umyć, wyjąć pestki. Owoce przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa...

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | następna