/ Przepisy

Steki z salsą pomidorową

Wołowina z rusztu!

Kotlety indycze w fistaszkach

Indyk w orzechowej panierce;-)

Kotlety 4x4

Mega schabowe z udem indyka...

Karczek z rusztu w musztardowej marynacie

Karkówka w sam raz na majówkę!

Naleśnikowy twist z jarzyną

Mocno zakręcona zapiekanka...

Łosoś na szpinaku z ogórkiem i pomelo

Kwasy omega-3 i witaminy...

Sztufada

Świąteczna wołowina faszerowana spyrką;-)

Perliczka na miodzie

Nadobna perlica boczkiem rumianym otulona.

Kisz z łososiem i brokułami

Tarta w wersji wytrawnej.

Policzki z dzika

Dziczyzna godna królewskiego stołu!

Rösti

Placek ziemniaczany po helwecku;-)

Szynka w pomarańczach

Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako wędlina.

Kurczak w pomidorach z ananasem

Dla miłośników kuchni orientalnej;-) W sam raz na złą pogodę...

Makaron w sosie borowikowym z kaczką

Włoska pasta z polskimi dodatkami...

Tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowym

Wstążki z cukinii w klasycznym sosie z pomidorów.

Pierś kacza w kompocie śliwkowym

Danie skomponowane dla Roberta Lewandowskiego;-)

Kotlety pożarnicze indycze

Solidny kawał mięsa dla prawdziwego faceta;-)

Ragout z indyka

Gulasz indyczy z warzywami oraz śliwkami z marynaty...

Sznycle z dorsza

Mielony, tyle tylko, że z ryby.

Schabowy z mortadeli

W miejsce schabu - mortadela lub ser... Do tego jajo i mamy PRL!

Gęsie pipki

Znany w całej Galicji gulasz z gęsich żołądków.

Sandacz na sposób leśny

Delikatne filety z sandacza podane na salsie z ogórków małosolnych. A do tego prawdziwki prosto z patelni.

Bakłażany pod parmezanem

Włoski klasyk - bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem.

Gicz w warzywach i podpiwku

Wyśmienita cielęcina duszona z jarzynami w podpiwku.

Szaszłyki z łososia i ananasa

Papryczkę (bez pestek) drobno posiekać...

Kugelis - babka z Litwy

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Gdy powstaną skwarki...

Tortille z mieloną wołowiną

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem...

Kurczak generała Tso

Żółtka wybić do miski. Dodać olej arachidowy oraz jasny i ciemny sos sojowy...

Makaron z sosem pomidorowym

Oliwę wlać na rozgrzaną patelnię, wrzucić pokrojony na plasterki czosnek...

Udka z rusztu

Udka zluzować. Oprószyć solą i pieprzem...

Szarpana wieprzowina

Cebulę obrać i pokroić w talarki, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego...

Łosoś teriyaki

Rybę dokładnie umyć. Ułożyć w zamykanym pojemniku...

Szynka w glazurze

Z musztardy, cukru, skórki i soku z pomarańczy oraz soli przygotować glazurę...

Szynka duszona w cydrze

Mięso pokroić na dość grube plastry. Obsmażyć z obu stron na maśle...

Klopsiki i ziemniaki po szwedzku

Mięso dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Wymieszać. Cebulę...

Pierś indycza w sosie miętowo-pietruszkowym

Filet przekroić na pół, włożyć do zamykanego pojemnika...

Żeberka tex-mex

Do miseczki wlać olej, whiskey, miód, sos BBQ i ocet winny...

Skrzydełka na ryżu

Skrzydełka umyć i osuszyć. Przełożyć do zamykanego pojemnika...

Knedle z kapustą

Suszone grzyby namoczyć. Kiszoną kapustę odsączyć...

Pierogi wigilijne

Grzyby namoczyć w wodzie (przez całą noc). Wyłowić łyżką cedzakową...

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | następna