Ewa / Przepisy

Kugelis - babka z Litwy

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Gdy powstaną skwarki...

Tortille z mieloną wołowiną

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem...

Kurczak generała Tso

Żółtka wybić do miski. Dodać olej arachidowy oraz jasny i ciemny sos sojowy...

Makaron z sosem pomidorowym

Oliwę wlać na rozgrzaną patelnię, wrzucić pokrojony na plasterki czosnek...

Udka z rusztu

Udka zluzować. Oprószyć solą i pieprzem...

Szarpana wieprzowina

Cebulę obrać i pokroić w talarki, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego...

Łosoś teriyaki

Rybę dokładnie umyć. Ułożyć w zamykanym pojemniku...

Szynka w glazurze

Z musztardy, cukru, skórki i soku z pomarańczy oraz soli przygotować glazurę...

Szynka duszona w cydrze

Mięso pokroić na dość grube plastry. Obsmażyć z obu stron na maśle...

Klopsiki i ziemniaki po szwedzku

Mięso dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Wymieszać. Cebulę...

Pierś indycza w sosie miętowo-pietruszkowym

Filet przekroić na pół, włożyć do zamykanego pojemnika...

Żeberka tex-mex

Do miseczki wlać olej, whiskey, miód, sos BBQ i ocet winny...

Skrzydełka na ryżu

Skrzydełka umyć i osuszyć. Przełożyć do zamykanego pojemnika...

Knedle z kapustą

Suszone grzyby namoczyć. Kiszoną kapustę odsączyć...

Pierogi wigilijne

Grzyby namoczyć w wodzie (przez całą noc). Wyłowić łyżką cedzakową...

Pieczeń cielęca

Mięso natrzeć solą. Zasznurować dratwą...

Sakiewki schabowe

Czosnek posiekać, podsmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić szpinak...

Zapiekanka po irlandzku

Pokrojoną cebulę zeszklić na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić...

Roladki a'la caprese

Mięso pokroić na plastry. Przykryć folią i mocno rozbić...

Dorsz na sosie malinowym

Rybę przyprawić solą i pieprzem. Pokroić na kawałki...

Pierś kacza w sosie śliwkowym

Ziarna kolendry rozgnieść w moździerzu. Skórkę na kaczych piersiach naciąć...

Kluski śląskie z jabłkiem

Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Ugnieść...

Curry z indyka

Mięso pokroić w kostkę. Podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju kokosowym...

Pikantne udka z papryka

Imbir, chili, pieprz ziołowy i sól wsypać do miseczki. Wymieszać...

Polędwiczka z kwiatami begonii

Mięso oczyścić z błon i obkroić. Wszystkie przyprawy rozgnieść w moździerzu...

Puree z ziemniaków i brokułów

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i podgotować w osolonym wrzątku...

Modra kapusta z żurawiną

Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać wodą...

Łosoś w cieście francuskim

Z łososia odciąć skórę. Rybę podzielić na mniejsze kawałki...

Kurczak Gong Bao

Mięso pokroić w paski. Zrumienić na mocno rozgrzanym oleju...

Zrazy wołowe z węgierkami

Mięso pokroić w plastry. Przykryć folią i mocno rozbić...

Kurczak z kurkami w ziemniaczanych koszyczkach

Mięso umyć i wyczyścić. W misce wymieszać oliwę z musztardą i sosem sojowym...

Makaron z indykiem, kurkami i pesto

Mięso pokroić w kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika. Przyprawić...

Szaszłyki indycze z rusztu

Mięso przepuścić przez maszynkę – do miski...

Wołowina po burgundzku

Boczek pokroić w kostkę. Zrumienić...

Roladki z indyka

Mięso pokroić w plastry – najlepiej delikatnie naciąć nożem...

Szaszłyki z ananasem

Mięso pokroić w kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika...

Bryzol ze stolicy

Mięso delikatnie rozklepać dłonią. Przyprawić z obu stron...

Gołąbki w liściach jarmużu

Liście jarmużu obgotować w wodzie z solą i octem...

Indyk i sałata

Czosnek rozgnieść w moździerzu i rozetrzeć z solą. Dodać słodką paprykę...

Kiełbaski w piwie

Kiełbasę podzielić na porcje i naciąć...

Makaron z serem i pomidorami

Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku...

Cukierek z dorszem i warzywami

W miseczce wymieszać wszystkie warzywa...

Żeberka z powidłami i dżemem jabłkowym

Do miski wlać oliwę, miód i ocet jabłkowy. Dokładnie wymieszać...

Frytki z pietruszki

ietruszkę umyć, obrać i wysuszyć. Pokroić w długie słupki...

Pierogi razowe z jabłkami

Mąkę pszenną oraz razową wysypać na stolnicę – tak, by powstał kopczyk...

Schab kresowy

Umyty i osuszony schab oprószyć solą i pieprzem, natrzeć majerankiem i skropić sokiem z cytryny...

Hreczniaki

Przygotowanie hreczniaków najlepiej zacząć od zrobienia sosu...

Maczanka po krakowsku

Mięso natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Kulebiak z dorszem

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać miękkie masło, wysiekać...

Gołąbki warstwowe

Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć na nim mięso...

Pierogi z bobem

Zamrożony bób wsypać do osolonego wrzątku i gotować do miękkości przez 10-15 minut...

Karkówka po flisacku

Karkówkę natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę...