Ewa / Przepisy

Alfarojes

M±kę posiekać z masłem i proszkiem do pieczenia...

Ryż z mango

Ryż zalać wod± i odstawić na 3 godziny. Następnie wypłukać, odcedzić i ugotować na parze...

Tarta czekoladowa z gruszkami

M±kę z kakao przesiać na stolnicę lub kamienny blat...

Torcik red velvet

Miękkie masło utrzeć w misce. Uperfumować mi±ższem z laski wanilii...

Lody z zielon± herbat±

Mleczko kokosowe włożyć do lodówki, aby się schłodziło...

Pascha

Daktyle i figi drobno pokroić. Dodać rodzynki i zalać alkoholem...

Tort jubileuszowy

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczypt± soli. Uperfumować cukrem waniliowym...

Bułeczki cynamonowe

Zrobić zaczyn – drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru oraz wod±. Odstawić...

Galaretka w biszkopcie

Brzoskwinie pokroić na kawałki. Galaretkę z żelatyn± rozpu¶cić we wrz±tku...

Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli

Fasolę namoczyć i ugotować w osolonym wrz±tku (szczypta soli). Wsypać do miksera...

Nale¶niki gryczane

Jajka wybić do miski. Posolić i posłodzić...

Apfelstrudel

M±kę przesiać do miski. Wybić jajko. Wlać ocet i wodę. Dodać miękkie masło i sól. Wym ...

Migdałowa ¶nieżynka

Do miski wsypać zmielone migdały. Dodać m±kę...

Ciasto Maryla

Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić pianę. Utrwalić...

Sernik z Baileysem

Masło roztopić w garnku. Herbatniki...

Ciasteczka z migdałami i morelami

Miękkie masło utrzeć z cukrem i mi±ższem z laski wanilii. Wmiksować jajko...

Sernik warzony z budyniem

Masło roztopić w garnku. Jajka wybić do miski...

Kremówki wiedeńskie

Przygotować ciasto ma¶lane. M±kę przesiać na stolnicę...

Gruszki w cie¶cie czekoladowym

M±kę przesiać z kakao. Dodać cukier...

Szarlotka z budyniem

M±kę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę...

Fantazja ¶liwkowo-jabłkowa

Jajka wybić do miski, posolić i zacz±ć ubijać. Stopniowo dodać cukier...

Serca w galaretce

Mleko i ¶mietankę wlać do garnka. Dodać mi±ższ z laski wanilii...

Ciasteczka z wróżb±

M±kę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder...

Muffinki z boczkiem i na słodko

Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na suchej patelni...

Tarta tatin

Jabłka obrać, wyci±ć gniazda nasienne, pokroić w ósemki...

Ciasteczka lizaki

M±kę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder...

Placek razowy z rabarbarem

Do m±ki dodać proszek do pieczenia i cukier puder...

Tort bezowy z bit± ¶mietan± i owocami

Białka ubić na sztywno ze szczypt± soli...

Ciastka francuskie z kremem budyniowym

Ciasto lekko rozwałkować, podsypuj±c uprzednio m±k±...

Galaretki w cytrusach

Owoce starannie wyszorować...

Owoce w waflach

Cukier roztopić na patelni. Gdy powstanie karmel, wsypać posiekane orzechy i płatki. ...

Tarta dwukolorowa z truskawkami

M±kę przesiać na stolnicę – wraz z sod± oczyszczon±...

Eklery z kremem czekoladowym

Wodę wlać do rondelka. Dodać mleko i masło...

Torcik z malinami

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier puder...

Drożdżówki z serem

Mleko wlać do rondelka, postawić na kuchence...

Pucharki z jogurtem i truskawkami

Na spód szklanki dać trochę pokrojonych w plastry truskawek...

Chrupi±ce batoniki

Ziarna słonecznika wsypać na patelnię...

Szarlotka w słoiczku

Jabłka umyć i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić cukier...

Ciasteczka owsiane z bakaliami

Masło roztopić w garnku. Do miski wsypać płatki owsiane...

Mazurek marchewkowy

M±kę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło...

Babka z jajem

Do rondelka wrzucić masło, wlać olej, ajerkoniak i wodę...

Kasza jaglana z jabłkami

Kaszę wsypać na sito i porz±dnie wypłukać...

Ziemniaczki

Masło rozpu¶cić na patelni. Czekoladę roztopić w k±pieli wodnej.

Tort miodowy

Miód i sodę przełożyć do rondelka, wymieszać i zagotować...

Królewicz

Masło przełożyć do garnka, wlać miód, roztopić i wymieszać...

Babka meksykańska

Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, cukier waniliowy i kakao, wrzucić masło...

Ciasteczka serowe z marmolad±

M±kę przesiać na stolnicę...

Ciasto migdałowe

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczypt± soli. Utrwalić cukrem...

Szpajza

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć...

Jabłecznik z lukrem z białek

Miękkie masło utrzeć mikserem. Porcjami dodać cukier...

Tort z kremem cytrynowym i bez±

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywn± pianę ze szczypt± soli. Utrwalić cukrem...

Cud miód jabłka z gruszkami

Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczypt± soli. Utrwalić cukrem...