Ewa / Przepisy / Pascha

Opis przygotowania

Daktyle i figi drobno pokroić. Dodać rodzynki i zalać alkoholem (dobrze to zrobić dzień wcześniej).

Migdały i orzechy uprażyć w piekarniku (200 st. C, ok. 8-10 minut). Przestudzić i posiekać (wcześniej z orzechów laskowych, za pomocą ściereczki, zdjąć skórkę).

Ser dwukrotnie zmielić w maszynce.

Masło utrzeć na puszystą pianę. Wmieszać po jednym żółtku, jednocześnie dosypując cukier. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Do utartej masy maślanej dodać ser i bakalie. Dokładnie wymieszać.

Formę na babkę wyłożyć gazą (dobrze, by foremka miała otwór w dnie, przez który wypłynie nadmiar serwatki). Nałożyć masę serową, docisnąć, przykryć gazą i wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia wyjąć z foremki. Boki udekorować pestkami dyni oraz prażonymi migdałami. Na wierzchu zrobić łańcuszek z kandyzowanej skórki pomarańczowej.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 1 kg - tłustego sera białego
  • 120 g - masła
  • 6 - żółtek
  • 1 szklanka - cukru pudru
  • 1 laska - wanilii
  • prażone migdały
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • Bakalie
  • garść rodzynków
  • garść daktyli
  • garść fig
  • 3 łyżki - koniaku lub rumu
  • garść orzechów włoskich
  • garść orzechów laskowych
  • garść migdałów
  • Przybranie
  • pestki dyni
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 300

W sobotę wielkanocną Ewa przygotuje gęsty, świąteczny żurek na wędzonce,...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów