/ Przepisy / Pascha

Opis przygotowania

Daktyle i figi drobno pokroić. Dodać rodzynki i zalać alkoholem (dobrze to zrobić dzień wcześniej).

Migdały i orzechy uprażyć w piekarniku (200 st. C, ok. 8-10 minut). Przestudzić i posiekać (wcześniej z orzechów laskowych, za pomocą ściereczki, zdjąć skórkę).

Ser dwukrotnie zmielić w maszynce.

Masło utrzeć na puszystą pianę. Wmieszać po jednym żółtku, jednocześnie dosypując cukier. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Do utartej masy maślanej dodać ser i bakalie. Dokładnie wymieszać.

Formę na babkę wyłożyć gazą (dobrze, by foremka miała otwór w dnie, przez który wypłynie nadmiar serwatki). Nałożyć masę serową, docisnąć, przykryć gazą i wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia wyjąć z foremki. Boki udekorować pestkami dyni oraz prażonymi migdałami. Na wierzchu zrobić łańcuszek z kandyzowanej skórki pomarańczowej.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 300
Ewa gotuje - odc. nr 300

W sobotę wielkanocną Ewa przygotuje gęsty, świąteczny żurek na wędzonce,...

 

Podobne przepisy

Cantuccini

Migdały (w skórce) posiekać nożem na mniejsze kawałki. Na stolnicę przesiać mąkę z pr ...

Tort czekoladowo-orzechowy

200 g czekolady i orzechy zmielić, wymieszać. 100 g czekolady pokroić w kostkę. Masło ...

Pampuchy z serem i miętą

Drożdżowe bułeczki gotowane na parze lub pieczone w piekarniku.

Jabłecznik z budyniem winnym

Na białym winie!

Wróć do listy przepisów