Prosto z piekarnika...
Na domowym zakwasie!
Na wywarze z indyka...
Mąkę razową wystarczy wsypać do słoja i zaparzyć gorąca wodą...
Fasolę namoczyć w wodzie - najlepiej przez całą noc. Następnie ugotować
Sprawionym rybom odciąć głowy, ogony i płetwy, wyciąć kręgosłupy. Wszystko wrzucić do garnka.
Wodę zagotować z przyprawami. Pod koniec wlać ocet. Wystudzić. Śledzie pokroić na mni ...
Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać pokrojoną na kawałki cebulę oraz czosn ...
Ziemniaki umyć i obrać, pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, posolić i ugotować. Dolać ...
Dynię pokrój na kilka kawałków. Oczyść z pestek, lecz nie obieraj ze skóry. Przełóż d ...
Spróbujcie grzybowej z koniakiem. Warto, bo alkohol podkreśla smak i aromat darów lasu!
Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w zgrabną kostkę. W wersji wegetariańskiej wrz ...
Lekko kwaśna i wyjątkowo smaczna;-)
Pieczarki obrać, przekroić na pół, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojo ...
Przygotowanie zupy zacząć od zrobienia pulpetów. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na ...
Warzywa pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Dodać mięso lub kości. Zalać wodą. Wrzuc ...
Pomidory wrzucić do brytfanki lub naczynia żaroodpornego (mniejsze w całości, większe ...
Cukinie umyć i pokroić na kawałki. Ziemniaka obrać, pokroić w grubą kostkę, cebulę ró ...
Trochę inna jarzynowa;-)
Gra w kolory;-)
Do zrobienia w kilkanaście minut!
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć i zalać zimną wodą (ok. 2 l). Mogą to być ...
Kartoffelsuppe;-)
Na ciepło i jako chłodnik;-)
W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone i wędzo ...
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Z obu główek czosnku odciąć ogonki, do środka nalać ...
W garnku podgrzać 1 1/2 l wody, wrzucić udko z kurczaka. Po 10 minutach dodać p ...
Ryż zemleć na mączkę. Dodać mleko (ew. śmietanę), bulion, przyprawę. masło oraz sałat ...
Na suchą patelnię wsypać pestki dyni i uprażyć na złoty kolor (tak samo można uprażyć ...
Bulion doprowadzić do wrzenia i wrzucić soczewicę. Gotować 35-40 minut. Na patelni ro ...
Oliwki przelać ze słoika na sito, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać ząbek c ...
Kromki chleba pokruszyć na małe kawałki (bez skórki) do miski i zalać wodą. Pomid ...
Botwinkę dokładnie umyć. Łodyżki z liśćmi posiekać w drobne paski, podobnie zrobić z ...
Wszystkie składniki marynaty połączyć. Wieprzowinę pokroić na cienkie paski, zamaryno ...
Warzywa obrać, zalać wodą. Dodać cebulę opieczoną na ruszcie lub patelni (bez tłuszcz ...
Włoszczyznę (jak do rosołu) zalać zimną wodą i gotować do miękkości, bacząc, by się n ...
Warzywa umyć. Selera pokroić w kostkę, marchewki w półplasterki, cebulę, imbir i sele ...
Do garnka wlać wodę i mleczko kokosowe. Postawić na gazie. Trawę cytrynową przeciąć n ...
Dynię rozkroić, usunąć pestki. Odciąć kilogramowy kawałek, obrać ze skóry, pokroić w ...
Na włoszczyźnie jak do rosołu (pietruszka, marchewka, kawałek selera i pora) ugotować ...