Podudzia umyć, włożyć do garnka. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą. Gotować na małym ogniu przez 30 minut.
Gdy rosół przestygnie, wyjąć podudzia i obrać z mięsa, pokroić na drobne kawałki i wrzucić do zupy.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle (nie może zbrązowieć). Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Rosół postawić na ogniu. Dodać pomidory, pokrojonego ananasa i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać szczyptę ostrej, czerwonej papryki i ajwar. Wszystko razem gotować jeszcze przez mniej więcej 10 minut.
Podawać z grzankami. Pieczywo posmarować masłem z obu stron i usmażyć na patelni grillowej. Zupę udekorować na talerzu posiekanym koperkiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa gotuje zaprosi na zaskakującą smakowo, pikantną...
Na rosole;-)
Wege!
Pikantny i sycący!
Marchewki, pietruszkę i selera pokroić na kawałki, pora obrać z wierzchnich liści, ce ...