/ Przepisy / Chiński rosół z jajem

Opis przygotowania

Do gorącego rosołu zetrzeć trochę imbiru (ok. 1 cm kłącza). Dorzucić posiekaną chili – bez pestek. Posłodzić. Wlać ocet ryżowy i sos sojowy.

Dodać pokrojoną cebulę (tylko białą część).

Jajka wybić do miski. Roztrzepać z olejem sezamowym. Wlać na gotujący się rosół, cały czas mieszając widelcem, by powstały nitki.

Podawać w chińskich, niewielkich miseczkach. Udekorować posiekanym szczypiorem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 283
Ewa gotuje - odc. nr 283

Odcinek w całości inspirowany kuchnią chińską. Jako pierwsze danie Ewa...

 

Podobne przepisy

Zupa krem z zielonej sałaty

Ryż zemleć na mączkę. Dodać mleko (ew. śmietanę), bulion, przyprawę. masło oraz sałat ...

Pomidorówka dla dzieciaka

Kremowa zupa, w której sprytnie "schowały" się warzywa...

Zupa piwna na boczku z grzybami

Polewka po staropolsku warzona...

Pikantna zupa ostro-kwaśna

Wszystkie składniki marynaty połączyć. Wieprzowinę pokroić na cienkie paski, zamaryno ...

Wróć do listy przepisów