
Śliwki wypestkować. Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, posłodzić, zalać wodą, wrzucić goździki i cynamon. Przykryć i ugotować do miękkości.
Następnie przetrzeć przez sito (przyprawy wyrzucić). Postawić na kuchence.
Mąkę rozrobić w śmietanie. Zahartować. Wlać do zupy. Wymieszać i zagotować.
Podawać na ciepło lub na zimno, z kleksem śmietany, miętą oraz kawałkami śliwek (owoce wystarczy podsuszyć w piekarniku).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Koniec lata niezmiennie kojarzy się nam z polskimi śliwkami. Natomiast...
Kremowa zupa, w której sprytnie "schowały" się warzywa...
Wiosenna zupa naszych wschodnich sąsiadów...
Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę...
Sprawionym rybom odciąć głowy, ogony i płetwy, wyciąć kręgosłupy. Wszystko wrzucić do garnka.