Suchy, obrany groch przesypać na sito i pod bieżącą wodą płukać przez dłuższą chwilę. Przełożyć do garnka, zalać wodą i zostawić na całą noc. Przed gotowaniem zmienić wodę w garnku – wody powinno być objętościowo trzy razy więcej niż grochu. Dorzucić żeberka, liście laurowe i gotować przez mniej więcej 1 godzinę.
Warzywa obrać i drobno pokroić. Na dużą patelnię dać łyżkę masła i podsmażyć – najpierw marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Gdy warzywa się zrumienią, dorzucić posiekaną cebulę, a po chwili pokrojony czosnek.
Gdy groch z żeberkami jest już ugotowany, mięso i liście laurowe wyjąć z zupy, a dodać podsmażone warzywa. Doprawić majerankiem i domową mieszkanką przypraw (suszone warzywa, sól, pieprz, lubczyk, kurkuma i czosnek). Gotować do miękkości. Zmiksować i doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Grochówkę podawać z chrupiącymi, maślanymi grzankami, mięsem oddzielonym od żeberek i zieloną pietruszką.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Nowy sezon programu rozpocznie się bardzo tradycyjnie, bowiem Ewa ugotuje...
Kapustę (np. włoską) pokroić na ćwiartki, usunąć głąb, poszatkować. Wrzucić do dużego ...
Nowoczesna interpretacja jabłczanki...
Zupa na gwoździu...
Pomysł ponoć francuski, przepis na 100% polski;-)