W garnku rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić ziemniaki, kawałek selera i pietruszkę – wszystko pokrojone w kostkę. Podsmażyć. Dodać seler naciowy oraz białą część pora – pokrojone na plasterki. Po chwili wrzucić posiekaną papryczkę chili. Wymieszać i zalać wodą (ok. 5 szklanek). Przyprawić solą i kurkumą. Dodać różyczki kalafiora, przykryć i gotować do miękkości (ok. 15 minut).
Wrzucić mozzarellę – poszarpaną na mniejsze kawałki. Gdy się rozpuści, zmiksować zupę na gładki krem.
Podawać z chipsami z selera. Warzywo wystarczy pokroić bardzo cienko (np. na mandolinie lub szatkownicy do ogórków), ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i zapiec w piekarniku (30-40 minut w temp. 150 st. C). Pod koniec uchylić drzwiczki, by wilgoć „wyszła” na zewnątrz.
Można skropić olejem z pestek dyni.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tuż po świętach warto zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Jak to zrobić?...
Świetna do potraw z rusztu!
Na dobry początek obiadu pod chmurką;-)
Idealne na drogę, w góry czy do szkoły...
W stylu włoskiej minestrone...