Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować do miękkości.
Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na patelni, na oliwie. Gdy się zeszkli, dorzucić pokrojoną wędlinę – nie powinna być zbyt tłusta. Z papryki wyciąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i przełożyć na patelnię. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, przykryć i wszystko razem dusić przez chwilę.
Zawartość patelni przełożyć do bulionu z ziemniakami. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować przez mniej więcej 10 minut.
Przed podaniem lekko zabielić. Do śmietany dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie zahartować odrobiną gorącej zupy, wlać do garnka i podgrzać, by mąka straciła swą surowość. Na talerzu udekorować kleksem kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa ugotuje pożywną zupę cygańską na domowym bulionie, ziemniakach,...
Pieczarki obrać, przekroić na pół, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojo ...
Wszystkie składniki marynaty połączyć. Wieprzowinę pokroić na cienkie paski, zamaryno ...
Pożywna zupa szwajcarskich górali!
Z ziemniakami, smażoną wątróbką, pieczarkami i jajkiem poszetowym!