/ Przepisy / Pieczarkowa pod ciastem francuskim

Opis przygotowania

Cebulę drobno posiekać. Zeszklić w garnku na maśle. Dodać pokrojone pieczarki. Gdy zbrązowieją, zalać wywarem jarzynowym.

Papryczkę pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do garnka. Dodać cynamon. Przykryć i gotować przez 10 minut.

Zupę zaprawić śmietaną, jogurtem i sokiem z cytryny (śmietanę wymieszać z jogurtem i sokiem, zaprawić gorącym płynem i wlać do garnka). Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Z gotowego ciasta francuskiego wykroić krążki o średnicy większej o mniej więcej 2 cm niż średnica użytych kokilek.

Zupę przelać do kokilek. Każdą kokilkę przykryć ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec tak długo, aż ciasto będzie złociste. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 217
Ewa gotuje - odc. nr 217

Tym razem Ewa zrobi pikantną zupę pieczarkową, zapiekaną pod ciastem francuskim....

 

Podobne przepisy

Krem z białych warzyw

Masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, podsmażyć na nim pietruszki, kawałek selera i ziemniaki...

Ziemniaki po irlandzku

Z boczkiem i serem cheddar...

Krem kalafiorowy z mozzarellą

A do tego chipsy z selera!

Babka ziemniaczana

Litewski przysmak! A zwie się kugelis;-)

Wróć do listy przepisów