Przygotować zakwas. Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną, wodą. Wrzucić chrzan, czosnek i kromkę chleba razowego. Dodać kminek, sól i cukier. Odstawić pod przykryciem na 3-6 dni (najlepiej w naczyniu kamionkowym).
Ugotować wywar jarzynowo-grzybowy. Marchewkę, pietruszkę, kawałek pora i selera włożyć do garnka. Zalać wodą. Wrzucić grzyby, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Przykryć i zostawić na wolnym ogniu na ok. 30 minut.
Po tym czasie wyjąć jarzyny. Do wywaru wlać zakwas buraczany – przez sitko, aby do zupy nie dostał się kminek. Ilość zakwasu zależy od upodobań, wg Ewy najlepiej smakuje pół na pół. Podgrzać, lecz nie gotować. W razie potrzeby posłodzić lub zakwasić sokiem z cytryny. Zabielić śmietaną (wcześniej zahartować ją gorącym barszczem).
Podawać z ziemniakami i drobno posiekaną natką pietruszki. Ziemniaki można wcześniej utłuc i podsmażyć na patelni (warto wykorzystać kartofle z dnia poprzedniego).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek „Ewa gotuje” rozpocznie się od kulinarnych...
Jeśli robimy obiad dla strażaka, grochówka jest pozycją obowiązkową!
Francuska... kartoflanka? O nie - to coś wykwintnego!
Warzywa umyć. Selera pokroić w kostkę, marchewki w półplasterki, cebulę, imbir i sele ...
Kapustę (np. włoską) pokroić na ćwiartki, usunąć głąb, poszatkować. Wrzucić do dużego ...