Warzywa, za wyjątkiem pomidorów, pokroić na mniejsze kawałki...
Na cielęcinie i włoszczyźnie ugotować rosół. Mięso i jarzyny wyjąć...
Warzywa pokroić w kostkę. Przesmażyć w garnku...
W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić marchewkę...
A do tego chipsy z selera!
Bardzo delikatna zupa na wielkanocny obiad;-)
Wołowinę włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, zalać zimną wodą...
Ozorki umyć i oczyścić, włożyć do garnka, wlać zimną wodę, przykryć i gotować przez 20 minut.
Dwa w jednym;-)
Przygotować zakwas. Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną, wodą...
ołądki dokładnie umyć i obrać z błon. Przełożyć do garnka, zalać wodą...
Kalarepy obrać i pokroić w słupki, ziemniaki i cebulę w kostkę...
Dynię pokroić na kawałki. Ułożyć na blasze – na papierze do pieczenia. Skropić oliwą...
Z kaczki odciąć nóżki, skrzydełka i, w razie konieczności, szyję...
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dorzucić włoszczyznę...
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wywarem...
Masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, podsmażyć na nim pietruszki, kawałek selera i ziemniaki...
Śliwki wypestkować. Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki...
Zupa owocowa na zimno;-)
Różyczki kalafiora przełożyć do garnka z gorącym wywarem, ugotować...
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do gorącego wywaru...
Z francuskimi paluszkami...
Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę...
Podudzia umyć, włożyć do garnka. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą...
Suchy, obrany groch przesypać na sito i pod bieżącą wodą płukać przez dłuższą chwilę...
Wyjątkowo kremowa!
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na łyżce oliwy. Gdy stanie się szklista, dodać paprykę...
Na węgierkach!
Mięso umyć i włożyć do garnka, zalać 2 l wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, przyprawić solą, przykryć i ugotować...
Na jarzynie jak do rosołu i koperku do kiszenia ogórków ugotować wywar...
Cukinie umyć i pokroić w grubą kostkę...
Z jajem przepiórczym i wędzonym łososiem!
Prosto z piekarnika...
Na domowym zakwasie!
Na wywarze z indyka...
Mąkę razową wystarczy wsypać do słoja i zaparzyć gorąca wodą...
Fasolę namoczyć w wodzie - najlepiej przez całą noc. Następnie ugotować
Sprawionym rybom odciąć głowy, ogony i płetwy, wyciąć kręgosłupy. Wszystko wrzucić do garnka.
Wodę zagotować z przyprawami. Pod koniec wlać ocet. Wystudzić. Śledzie pokroić na mni ...
Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać pokrojoną na kawałki cebulę oraz czosn ...