Cebulę, marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, pora w półplasterki. Podsmażyć na patelni na maśle, zaczynając od ziemniaków i marchewki. Pod koniec dodać cebulę, pora i posiekany czosnek. Wszystko razem smażyć jeszcze przez chwilę. Przełożyć do garnka z ciepłym wywarem. Odrobiną bulionu wymyć smak z patelni. Gotować do miękkości. Pod koniec zabielić śmietaną, zahartowaną gorącą zupą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzu udekorować świeżą bazylią. Jeśli zupa wyjdzie zbyt rzadka, co zależy od zawartości skrobi w ziemniakach, można ją zagęścić łyżką kartoflanki. Jako dodatek można zrobić chipsy z boczku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny program Ewa rozpocznie od przygotowania kremowej zupy z ziemniaków....
Dynię pokrój na kilka kawałków. Oczyść z pestek, lecz nie obieraj ze skóry. Przełóż d ...
Zupa owocowa na zimno;-)
Jeśli robimy obiad dla strażaka, grochówka jest pozycją obowiązkową!
Mięso pokroić w cienkie paski. Pory w zapałkę. Imbir posiekać...