/ Przepisy / Zupa ziemniaczana

Opis przygotowania

Cebulę, marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, pora w półplasterki. Podsmażyć na patelni na maśle, zaczynając od ziemniaków i marchewki. Pod koniec dodać cebulę, pora i posiekany czosnek. Wszystko razem smażyć jeszcze przez chwilę. Przełożyć do garnka z ciepłym wywarem. Odrobiną bulionu wymyć smak z patelni. Gotować do miękkości. Pod koniec zabielić śmietaną, zahartowaną gorącą zupą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzu udekorować świeżą bazylią. Jeśli zupa wyjdzie zbyt rzadka, co zależy od zawartości skrobi w ziemniakach, można ją zagęścić łyżką kartoflanki. Jako dodatek można zrobić chipsy z boczku.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 234
Ewa gotuje - odc. nr 234

Kolejny program Ewa rozpocznie od przygotowania kremowej zupy z ziemniaków....

 

Podobne przepisy

Zupa kminkowa

Co można zrobić z kminku? Chociażby zupę...

Zupa z jabłek i gruszek

Nowoczesna interpretacja jabłczanki...

Krem z pieczonego czosnku

Podany z pesto na jarmużu;-) A jeśli zapomnimy o boczku - będzie wege!

Grochówka strażacka

Jeśli robimy obiad dla strażaka, grochówka jest pozycją obowiązkową!

Wróć do listy przepisów