
Mięso umyć i włożyć do garnka, zalać 2 l wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, przyprawić solą, przykryć i ugotować (w szybkowarze 15 minut).
Warzywa umyć, obrać i pokroić w plastry (za wyjątkiem kalafiora). Przesmażyć na łyżce masła lub oliwy – zaczynając od najtwardszych jarzyn korzeniowych. Przełożyć do garnka z bulionem, dodać różyczki kalafiora. Przyprawić chili oraz imbirem i gotować do miękkości (w szybkowarze 5 minut).
Po ugotowaniu wyłowić mięso, liście laurowe i ziele angielskie. Zupę zmiksować na gładki krem. Podawać z kawałkami ugotowanego kurczaka oraz kleksem śmietany i natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Im chłodniej na polu, czy też jak kto woli, na dworze, tym częściej sięgamy...
Kwaśnica inaczej...
Polski klasyk także na chińską nutę...
Borówki przepłukać na sicie, wrzucić do garnka, zalać wodą...
Pomidory wrzucić do brytfanki lub naczynia żaroodpornego (mniejsze w całości, większe ...