Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ogórek zielony warto odcisnąć z nadmiaru wody). Połączyć z jogurtem, maślanką i rosołem. Dla wzbogacenia smaku dodać odrobinę zalewy z ogórków konserwowych.
Doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, startym imbirem i sokiem z cytryny, a także solą, pieprzem i cukrem. Wrzucić drobno posiekany koperek, wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki.
Schłodzoną zupę nalać na talerz. Na wierzchu ułożyć plasterki wędzonego łososia, ugotowane i przekrojone na pół jajka przepiórcze (białko ścięte, żółtko jeszcze płynne). Udekorować kolendrą.
Podawać z grzankami z chleba razowego.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Późną wiosną mamy już całkiem spory wybór świeżych warzyw. Dlatego też...
Znakomity probiotyk i świetna baza do zupy;-)
Kalarepy obrać i pokroić w słupki, ziemniaki i cebulę w kostkę...
Zaskakująca pomidorówka w wersji wege!
Podudzia umyć, włożyć do garnka. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą...