Ziemniaki, marchewkę i kawałek selera pokroić w kostkę, białą część pora i cebulę w plasterki. W garnku roztopić masło. Wrzucić i przesmażyć warzywa, zaczynając od tych najtwardszych.
Gdy jarzyny się zeszklą, zalać je wywarem na boczku. Przykryć i gotować do miękkości.
Dodać chrzan. Wymieszać, a następnie zmiksować na gładki krem.
Do śmietany wybić 1 żółtko. Roztrzepać. Zahartować odrobiną kremu i wlać do garnka.
Doprawić świeżo startą gałką muszkatołową. Zupę zostawić na kuchence, na małym ogniu.
Ziemniaki obrać i pokroić w słupki. Oprószyć mąką i usmażyć w głębokim tłuszczu. Rumiany chrust odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Zupę nalać na głęboki talerz. Delikatnie ułożyć chrust – krem jest na tyle gęsty, że smażone kartofle przez dłuższą chwilę nie toną w chrzanówce. Udekorować gałązka koperku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Zaraz po święceniu Ewa uda się do kuchni, gdzie przygotuje wielkanocne...
Nasza zupa narodowa!
Ryż zemleć na mączkę. Dodać mleko (ew. śmietanę), bulion, przyprawę. masło oraz sałat ...
Polewka po staropolsku warzona...
Podudzia umyć, włożyć do garnka. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą...