Ziemniaki, marchewkę i kawałek selera pokroić w kostkę, białą część pora i cebulę w plasterki. W garnku roztopić masło. Wrzucić i przesmażyć warzywa, zaczynając od tych najtwardszych.
Gdy jarzyny się zeszklą, zalać je wywarem na boczku. Przykryć i gotować do miękkości.
Dodać chrzan. Wymieszać, a następnie zmiksować na gładki krem.
Do śmietany wybić 1 żółtko. Roztrzepać. Zahartować odrobiną kremu i wlać do garnka.
Doprawić świeżo startą gałką muszkatołową. Zupę zostawić na kuchence, na małym ogniu.
Ziemniaki obrać i pokroić w słupki. Oprószyć mąką i usmażyć w głębokim tłuszczu. Rumiany chrust odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Zupę nalać na głęboki talerz. Delikatnie ułożyć chrust – krem jest na tyle gęsty, że smażone kartofle przez dłuższą chwilę nie toną w chrzanówce. Udekorować gałązka koperku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Zaraz po święceniu Ewa uda się do kuchni, gdzie przygotuje wielkanocne...
Nowoczesna interpretacja jabłczanki...
Paczkę płatków owsianych przesypać do kamionkowego naczynia, dodać kopiatą łyżkę mąki ...
Dobry też na ciepło lub jako... koktajl!
Mocno pikantna, z warzywami;-)