/ Przepisy / Zalewajka na ozorkach

Opis przygotowania

Ozorki umyć i oczyścić, włożyć do garnka, wlać zimną wodę, przykryć i gotować przez 20 minut.

Po tym czasie pozbyć się całego wywaru, a ozorki ponownie zalać wodą. Przyprawić liśćmi laurowymi, zielem angielskim i solą. Ponownie postawić na kuchence – tym razem na jakieś 2 godziny.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do drugiego garnka, zalać wywarem z ozorków i ugotować. Ozory wystudzić, obrać z błonek i pokroić na drobne kawałki.

Do garnka z ugotowanymi ziemniakami przełożyć pokrojone ozorki i wlać zakwas na barszcz – tylko klarowny płyn, bez mącznego osadu. Zakwasu nie za dużo. Przykryć i zagotować.

Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na samym końcu wrzucić garść posiekanego koperku.

Zupę podawać z kleksem gęstej śmietany. Całość udekorować gałązką koperku.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 265
Ewa gotuje - odc. nr 265

Po zimowej przerwie Ewa Wachowicz wraca na antenę Polsatu z premierowymi...

 

Podobne przepisy

Krem z kiszonej kapusty

Kwaśnica inaczej...

Krem z pieczonych pomidorów

Pomidory wrzucić do brytfanki lub naczynia żaroodpornego (mniejsze w całości, większe ...

Rosół z fasolą i farfelkami

Pożywny bulion "z wkładką" zwany jest żydowską aspiryną.

Pieczarkowa pod ciastem francuskim

Prosto z piekarnika...

Wróć do listy przepisów