Ozorki umyć i oczyścić, włożyć do garnka, wlać zimną wodę, przykryć i gotować przez 20 minut.
Po tym czasie pozbyć się całego wywaru, a ozorki ponownie zalać wodą. Przyprawić liśćmi laurowymi, zielem angielskim i solą. Ponownie postawić na kuchence – tym razem na jakieś 2 godziny.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do drugiego garnka, zalać wywarem z ozorków i ugotować. Ozory wystudzić, obrać z błonek i pokroić na drobne kawałki.
Do garnka z ugotowanymi ziemniakami przełożyć pokrojone ozorki i wlać zakwas na barszcz – tylko klarowny płyn, bez mącznego osadu. Zakwasu nie za dużo. Przykryć i zagotować.
Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na samym końcu wrzucić garść posiekanego koperku.
Zupę podawać z kleksem gęstej śmietany. Całość udekorować gałązką koperku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po zimowej przerwie Ewa Wachowicz wraca na antenę Polsatu z premierowymi...
Kwaśnica inaczej...
Pomidory wrzucić do brytfanki lub naczynia żaroodpornego (mniejsze w całości, większe ...
Pożywny bulion "z wkładką" zwany jest żydowską aspiryną.
Prosto z piekarnika...