Cukinie umyć i pokroić w grubą kostkę (nie trzeba obierać ze skórki). Ziemniaka obrać, pokroić w kostkę, cebulę również obrać i pokroić.
W garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć ziemniaka. Dodać cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucić cukinie. Wszystko razem smażyć jeszcze przez chwilę.
Następnie zalać domowym wywarem jarzynowym – tak, by płyn zakrył warzywa w garnku (wywar powinien być ciepły). Przykryć i zagotować.
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzucić bryndzę – tyle, by zagęściła zupę. Zmiksować.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerzu udekorować listkami mięty. Można dorzucić nieco bryndzy.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
„Bohaterką” kolejnego odcinka „Ewa gotuje” będzie...
Podany z pesto na jarmużu;-) A jeśli zapomnimy o boczku - będzie wege!
Znakomity dodatek do wędlin!
W kształcie wstążek;-)
Dynię przekroić na pół, wydrążyć, pokroić na ósemki. Ułożyć na blasze...