Soczewicę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, zalać gorącym wywarem, przykryć i gotować przez 40 minut.
W tym czasie przygotować paluszki. Gotowe ciasto francuskie rozwinąć na desce, posypać sezamem, wgnieść w ciasto wałkiem. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać solą. Za pomocą radełka wyciąć paski. Każdy przekręcić i ułożyć na blasze piekarnikowej (wyłożonej papierem do pieczenia). Piec przez kilkanaście minut, w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić marchewki pokrojone w plastry. Po chwili dorzucić pokrojoną cebulę. Dodać posiekany czosnek. Przesmażyć i przełożyć do garnka z soczewicą.
Dodać pomidory. Dorzucić pokrojoną papryczkę chili (bez pestek). Przyprawić świeżo startym imbirem. Dodać suszony cząber. Wymieszać, przykryć i gotować przez 5 minut.
Przyprawić wasabi i sosem sojowym. Zmiksować. Na samym końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu udekorować listkami kolendry. Podawać z paluszkami z ciasta francuskiego.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po świętach wszystkim należy się chwila kulinarnego oddechu, przydadzą...
Zupa gulaszowa z Warmii i Mazur;-)
Pomysł na to, co po uczcie zrobić z korpusem pieczonej kaczki...
Bardzo delikatna zupa na wielkanocny obiad;-)
Do zrobienia w kilkanaście minut!