Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Marchewkowa na ostro

Opis przygotowania

W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić marchewkę pokrojoną w plastry. Przesmażyć. Dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka. Po chwili dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie posiekany czosnek. Wymieszać.

Zalać wywarem jarzynowym (można użyć wody).

Dorzucić liście kaffiru lub trawę cytrynową oraz pokrojoną papryczkę chili. Imbir obrać i zetrzeć na tarce wprost do garnka. Wlać mleczko kokosowe. Doprawić solą. Przykryć i gotować do miękkości przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć liście kaffiru, a zupę zmiksować na gładki krem.

Doprawić skórką otartą z limonki, następnie zakwasić wyciśniętym z niej sokiem (można zastąpić cytryną). Zagotować.

Na talerzu udekorować świeżą kolendrą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 271
Ewa gotuje - odc. nr 271

Są tacy, którzy na rowerze jeżdżą przez cały rok. Ewa Wachowicz woli jednak,...

 

Podobne przepisy

Grzybowa z koniakiem

Spróbujcie grzybowej z koniakiem. Warto, bo alkohol podkreśla smak i aromat darów lasu!

Żurek benedyktyński

Z twarogiem;-)

Zupa z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Klasyczny dodatek do drugiego dania w formie... zupy!

Zupa na winie

Niegdyś zwana winną polewką;-)

Wróć do listy przepisów