/ Przepisy / Kapuśniak na żeberkach wędzonych

Opis przygotowania

Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dorzucić włoszczyznę (marchewka, pietruszka, kawałek selera, cebula) oraz liście laurowe i ziele angielskie. Posolić. Przykryć i ugotować na małym ogniu.

Na patelni rozgrzać smalec i przesmażyć na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę. Po chwili wrzucić posiekaną w piórka cebulę, następnie pokrojony czosnek.

Ugotowane żeberka i jarzyny wyjąć z wywaru. Do garnka wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, przykryć i ugotować. Mięso oddzielić od kości, pokroić.

Gdy ziemniaki zmiękną, wrzucić do garnka odciśniętą i posiekaną kapustę. Przyprawić kminkiem. Dorzucić pokrojone mięso oraz kiełbasę z patelni. Wymieszać i ugotować.

Pod koniec dokwasić sokiem z kapusty. Na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 256
Ewa gotuje - odc. nr 256

Tym razem Ewa Wachowicz przyrządzi potrawy z wieprzowiny. Gotowanie rozpocznie...

 

Podobne przepisy

Zupa koperkowa z brukselką

Kolejna odsłona jarzynowej!

Zupa fasolowa

Piękny Jaś, żeberka i jarzynka;-)

Zupa z fasoli i suszonych śliwek

Innymi słowy wariacja nt. fasoli ze śliwkami...

Grochówka na żeberkach

Suchy, obrany groch przesypać na sito i pod bieżącą wodą płukać przez dłuższą chwilę...

Wróć do listy przepisów