Deser wybrany przez Artura Jędrzejczyka.
Jeśli robimy obiad dla strażaka, grochówka jest pozycją obowiązkową!
Solidny kawał mięsa dla prawdziwego faceta;-)
Biało-czerwone, a więc zarówno dla druhów z OSP i PSP, jak i na święta państwowe...
Rosół nieco inaczej, bo na... jagnięcinie!
Kruche z rubinolą;-)
Na Halloween jak znalazł!
Gulasz indyczy z warzywami oraz śliwkami z marynaty...
Ciasto o niesamowitym miodowym smaku i... dyniowym kolorze!
Zupa na czerwonym winie i czerwonej cebuli...
Mielony, tyle tylko, że z ryby.
Aromatyczne, czekoladowe, z bakaliami...
Myśląc o PRL-u, mówię o smalcu... Lecz nie o takim z "mięsnego", a o domowym smalczyku z jabłkiem!
W miejsce schabu - mortadela lub ser... Do tego jajo i mamy PRL!
Socjalistyczna odpowiedź na zabaglione...
Barowy klasyk - w moim wydaniu zamiast flaków są boczniaki!
Jeden z najbardziej znanych przepisów kuchni Żydów galicyjskich.
Znany w całej Galicji gulasz z gęsich żołądków.
Pożywny bulion "z wkładką" zwany jest żydowską aspiryną.
Cymesem nazywamy coś nadzwyczajnego. Tymczasem to marchewka duszona z bakaliami...
Idealne do popołudniowej kawy.
W sezonie grzybowym pozycja obowiązkowa! Pyszna zupa z kurkami, boczkiem i ziemniakami.
Szybkie w przygotowaniu ciasto z jeżynami oraz borówkami.
Delikatne filety z sandacza podane na salsie z ogórków małosolnych. A do tego prawdziwki prosto z patelni.
Wariacja na temat sałatki greckiej - w wydaniu Ewy z lodową i serem kozim!
Włoski klasyk - bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem.
Bardzo smaczny, w dodatku dietetyczny.
Zaskakująca w smaku zupa doprawiona melisą i... pokrzywą.
Wyśmienita cielęcina duszona z jarzynami w podpiwku.
Drożdżowe bułeczki gotowane na parze lub pieczone w piekarniku.
Masło przełożyć do rondelka, roztopić...
Papryczkę (bez pestek) drobno posiekać...
Litewski przysmak! A zwie się kugelis;-)
Na pierwszy rzut oka wygląda jak salami...
Botwinka na zimno;-)
Kiełbasę usmażyć na patelni lub upiec na grillu. Pieczywo...
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem...
Mąkę posiekać z masłem i proszkiem do pieczenia...
Mięso pokroić w cienkie paski. Pory w zapałkę. Imbir posiekać...
Ryż zalać wodą i odstawić na 3 godziny. Następnie wypłukać, odcedzić i ugotować na parze...