/ Przepisy

Ciasto czekoladowo-majonezowe

Deser wybrany przez Artura Jędrzejczyka.

Grochówka strażacka

Jeśli robimy obiad dla strażaka, grochówka jest pozycją obowiązkową!

Kotlety pożarnicze indycze

Solidny kawał mięsa dla prawdziwego faceta;-)

Ciasto strażackie

Biało-czerwone, a więc zarówno dla druhów z OSP i PSP, jak i na święta państwowe...

Rosół na jagnięcinie

Rosół nieco inaczej, bo na... jagnięcinie!

Szarlotka na rubinoli

Kruche z rubinolą;-)

Sałatka z kiszoną dynią

Na Halloween jak znalazł!

Ragout z indyka

Gulasz indyczy z warzywami oraz śliwkami z marynaty...

Ciasto miodowe z dynią

Ciasto o niesamowitym miodowym smaku i... dyniowym kolorze!

Cebulowa na winie czerwonym

Zupa na czerwonym winie i czerwonej cebuli...

Sznycle z dorsza

Mielony, tyle tylko, że z ryby.

Winne ciasto czekoladowe

Aromatyczne, czekoladowe, z bakaliami...

Smalec wieprzowy z jabłkiem

Myśląc o PRL-u, mówię o smalcu... Lecz nie o takim z "mięsnego", a o domowym smalczyku z jabłkiem!

Schabowy z mortadeli

W miejsce schabu - mortadela lub ser... Do tego jajo i mamy PRL!

Kogel-mogel z owocami

Socjalistyczna odpowiedź na zabaglione...

Flaczki z boczniaków

Barowy klasyk - w moim wydaniu zamiast flaków są boczniaki!

Kawior po żydowsku

Jeden z najbardziej znanych przepisów kuchni Żydów galicyjskich.

Gęsie pipki

Znany w całej Galicji gulasz z gęsich żołądków.

Rosół z fasolą i farfelkami

Pożywny bulion "z wkładką" zwany jest żydowską aspiryną.

Cymes

Cymesem nazywamy coś nadzwyczajnego. Tymczasem to marchewka duszona z bakaliami...

Ciasto cynamonowe

Idealne do popołudniowej kawy.

Zupa kurkowa

W sezonie grzybowym pozycja obowiązkowa! Pyszna zupa z kurkami, boczkiem i ziemniakami.

Ucierane z owocami leśnymi

Szybkie w przygotowaniu ciasto z jeżynami oraz borówkami.

Sandacz na sposób leśny

Delikatne filety z sandacza podane na salsie z ogórków małosolnych. A do tego prawdziwki prosto z patelni.

Sałatka grecka na kozifetce

Wariacja na temat sałatki greckiej - w wydaniu Ewy z lodową i serem kozim!

Bakłażany pod parmezanem

Włoski klasyk - bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem.

Sernik z polewą cytrynową

Bardzo smaczny, w dodatku dietetyczny.

Ciurka łemkowska

Zaskakująca w smaku zupa doprawiona melisą i... pokrzywą.

Gicz w warzywach i podpiwku

Wyśmienita cielęcina duszona z jarzynami w podpiwku.

Pampuchy z serem i miętą

Drożdżowe bułeczki gotowane na parze lub pieczone w piekarniku.

Babeczki migdałowe z jagodami

Masło przełożyć do rondelka, roztopić...

Szaszłyki z łososia i ananasa

Papryczkę (bez pestek) drobno posiekać...

Babka ziemniaczana

Litewski przysmak! A zwie się kugelis;-)

Leniuch

Na pierwszy rzut oka wygląda jak salami...

Chłodnik litewski

Botwinka na zimno;-)

Choripan

Kiełbasę usmażyć na patelni lub upiec na grillu. Pieczywo...

Tortille z mieloną wołowiną

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem...

Alfarojes

Mąkę posiekać z masłem i proszkiem do pieczenia...

Zupa wietnamska

Mięso pokroić w cienkie paski. Pory w zapałkę. Imbir posiekać...

Ryż z mango

Ryż zalać wodą i odstawić na 3 godziny. Następnie wypłukać, odcedzić i ugotować na parze...

poprzednia| 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | następna | stron: 43