
Pory umyć i pokroić w półplasterki. W rondelku rozgrzać masło. Wrzucić pory, po chwili dodać pokrojony czosnek. Dodać szpinak i posiekan± natkę pietruszki. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać masło. Wsypać m±kę i zasmażyć. Wlać wino, wymieszać i przelać do warzyw. Wymieszać, przyprawić sol± oraz pieprzem i dusić przez chwilę. Przełożyć do naczynia do zapiekania.
Dzwonka przyprawić sol± i pieprzem. Ułożyć na sosie. Przykryć i wstawić na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C.
Przed podaniem udekorować plastrami cytryny i natk± pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Za kilka dni Wigilia i Boże Narodzenie. Zgodnie z ludowymi wierzeniami...
Sprawion± rybę podzielić na półdzwonka, wyci±ć filety...
Sprawionym rybom odci±ć głowy, ogony i płetwy, wyci±ć kręgosłupy. Wszystko wrzucić do garnka.
Ryby z domowej wędzarni!
Z orzechami i suszonymi ¶liwkami!