/ Przepisy / Sernik zebra

Opis przygotowania

Herbatniki pokruszyć lub rozdrobnić w blenderze. Dodać roztopione masło. Wymieszać i przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać i docisnąć (najlepiej małym wałeczkiem). Odstawić do lodówki.

Ser przełożyć do miski. Wybić jajka, wlać olej i mleko. Wsypać mąkę i cukier. Uperfumować sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym. Zmiksować.

Masę podzielić na 2 równe części. Jedną odstawić, do drugiej dodać kakao i dokładnie wymieszać.

Na środek tortownicy nałożyć 2 łyżki masy jasnej, następnie 2 łyżki masy ciemnej (jedna na drugą). I tak na przemian – aż do wyczerpania składników.

Wstawić do piekarnika. Pod foremką umieścić naczynie z wrzątkiem. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 st. C, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C i piec przez 75 minut.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 381
Ewa gotuje - odc. nr 381

Tym razem Ewa zaproponuje menu na przyjęcie sylwestrowe. Na przystawkę...

 

Podobne przepisy

Orzeszki z ciecierzycy

Do chrupania!

Miodownik z budyniem orzechowym

Z myślą o zbliżających się świętach...

Ciasto z jabłkami w pianie

Na kruchym spodzie!

Ciasto cytrynowe

Bardzo proste w przygotowaniu. Świetnie smakuje ze szklanką zimnego mleka...

Wróć do listy przepisów