/ Przepisy / Pierś gęsia z sosem czereśniowym i modrą kapustą

Opis przygotowania

Z cytryny wycisnąć sok. Wymieszać z miodem i winem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić liśćmi tymianku.

Piersi naciąć od strony skóry. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do zamykanego naczynia i polać marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Podczas marynowania kilka razy odwrócić.

Piersi osuszyć. Ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni i na małym ogniu podgrzewać przez 15 minut. Po tym czasie przełożyć na drugą stronę i obsmażyć.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec tak długo, aż mięso zacznie odchodzić od kości (mniej więcej 1 ½ godziny).

Na patelnię, na której smażyła się gęś, wlać wino. Lekko zredukować. Wrzucić rozmrożone czereśnie. Dodać dżem, przyprawić solą i pieprzem.

Upieczoną pierś podawać z sosem i modrą kapustą.

 

Wrzątek posolić. Wlać ocet jabłkowy i wsypać poszatkowaną kapustę. Parzyć przez 3 minuty. Odcedzić na sicie. Wystudzić.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Przełożyć do kapusty. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do kapusty. Dodać miód. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Wlać oliwę. Ponownie wymieszać, przykryć i odstawić, by składniki się przegryzły.

 

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 374
Ewa gotuje - odc. nr 374

W listopadzie obchodzimy nasze największe święto narodowe, upamiętniające...

 

Podobne przepisy

Indyk w migdałach

Solidny kawał indyczej piersi pokroić w poprzek włókien na centymetrowe plastry. Mięs ...

Makaron z indykiem, kurkami i pesto

Mięso pokroić w kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika. Przyprawić...

Cielęcina w kurkach

Cielęcinę pokroić w kostkę (jak na gulasz). Do plastikowego worka wsypać mąkę, wrzuci ...

Ziemniaki po irlandzku

Z boczkiem i serem cheddar...

Wróć do listy przepisów