Miód przełożyć do garnka i podgrzać. M±kę przesiać do miski. Pod koniec dodać proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon i m±kę ziemniaczan±.
Białka oddzielić od żółtek. Posolić i ubić na sztywn± pianę. Utrwalić cukrem.
Do żółtek wlać miód i zmiksować. Przelać do piany. Delikatnie wymieszać. Dodać sypkie składniki i jeszcze raz wymieszać. Przelać do foremki (wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułk± tart±).
Wstawić na 35-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.
Do szklanki odlać 125 ml mleka. Resztę wlać do garnka. Dodać masło, posłodzić cukrem trzcinowym i postawić na kuchence. Gdy się zagotuje, wsypać orzechy. W zimnym mleku rozpu¶cić budyń i wlać do mleka. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek pod znakiem miodu. Ewa odwiedzi pasiekę, gdzie dowie się co nieco...
Masło utrzeć na puszysta masę. Gdy zbieleje, dodać cukier. Utrzeć. Stopniowo dodać ja ...
Jajka wybić do miski, utrzeć z cukrem i miodem...
Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, wymieszać. M±kę ostrożnie p ...
Drożdżówka cudnie zapleciona;-)