Podudzia przyprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką i obsmażyć na klarowanym maśle – najlepiej od razu w naczyniu do zapiekania.
Gdy mięso się zezłoci z każdej strony, dorzucić szalotki. Po chwili dodać pieczarki (jeśli są nieduże, to w całości). Zalać winem. Przykryć i dusić do miękkości.
Dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać przecier pomidorowy. Przyprawić świeżym tymiankiem oraz rozmarynem i podgrzewać jeszcze przez chwilę.
Na stół podawać w naczyniu, w którym potrawa się gotowała.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa odwiedzi niewielką, rodzinną winnicę Szawapier w...
Mięso umyć i wyczyścić. W misce wymieszać oliwę z musztardą i sosem sojowym...
Mięso pokroić w paski. Zrumienić na mocno rozgrzanym oleju...
Znamy je jako "dewolaje"...
Ze strażą nie ma nic wspólnego, przepis wywodzi się bowiem z kuchni rosyjskiej...