/ Przepisy / Jabłecznik z budyniem winnym

Opis przygotowania

Do mąki dodać proszek do pieczenia i przesiać na stolnicę. Wsypać cukier i cukier waniliowy, dodać zimne masło. Posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki.

Budyń rozrobić w odrobinie zimnego wina. Resztę zagotować z cukrem. Wlać budyń. Mieszając zagotować.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dobrze odcisnąć z soku. Przełożyć do budyniu. Uperfumować skórką cytrynową.

Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Następnie wykleić nim spód i boki tortownicy (foremkę wysmarować wcześniej masłem i wysypać bułką tartą; średnica 24 cm).

Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Piec przez 45 minut w temp. 180 st. C.

Śmietanę schłodzić i ubić. Posłodzić i dodać cukier waniliowy. Wymieszać i przełożyć na wystudzone ciasto.

Dookoła zrobić wianuszek z prażonych płatków migdałowych. Na środek zetrzeć gorzką czekoladę.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 375
Ewa gotuje - odc. nr 375

W kolejnym odcinku Ewa odwiedzi niewielką, rodzinną winnicę Szawapier w...

 

Podobne przepisy

Ciasteczka ryżowe

Masło utrzeć. Dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać dalej. Dodać żółtka, śmietanę, ...

Batoniki orzechowe

Warto mieć pod ręką;-)

Tiramisu w pucharku

Włoska klasyka!

Ciasteczka francuskie z borówkami

Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 15 kwadratów tej samej wielkości. Ułożyć w tr ...

Wróć do listy przepisów