Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy

Sos tatarski po wiedeńsku

Austriacka wersja doskonale znanego u nas sosu majonezowego.

Sernik czekoladowy na herbatnikach

Dużo czekolady i kajmaku...

Ciasto ryżowe z pomarańczami

Deserowa wariacja na temat risotto...

Śledzie cytrynowe w oleju lnianym

Idealna przystawka na wigilijny stół! Świętą tuż tuż...

Kurczak w pomidorach z ananasem

Dla miłośników kuchni orientalnej;-) W sam raz na złą pogodę...

Frytki z cukinii

Belgijski przysmak z włoskiego warzywa;-)

Makaron w sosie borowikowym z kaczką

Włoska pasta z polskimi dodatkami...

Piernik toskański

Przysmak z okolic Sieny;-)

Pasta serowa z olejem i pestkami z dyni

Zaskakujące połączenie smaku oleju dyniowego, pestek i twarogu...

Pasta serowa z olejem i pestkami dyni

Zaskakujące połączenie smaku oleju dyniowego, pestek i twarogu...

Tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowym

Wstążki z cukinii w klasycznym sosie z pomidorów.

Brownie bezglutenowe

Czekoladowe, bezglutenowe;-) Kakao, banan i awokado...

Chleb gryczany

Chleb z... kaszy;-) Bez glutenu!

Żurek na króliku

Ulubiona potrawa trenera Adama Nawałki.

Pierś kacza w kompocie śliwkowym

Danie skomponowane dla Roberta Lewandowskiego;-)

Ciasto czekoladowo-majonezowe

Deser wybrany przez Artura Jędrzejczyka.

Grochówka strażacka

Jeśli robimy obiad dla strażaka, grochówka jest pozycją obowiązkową!

Kotlety pożarnicze indycze

Solidny kawał mięsa dla prawdziwego faceta;-)

Ciasto strażackie

Biało-czerwone, a więc zarówno dla druhów z OSP i PSP, jak i na święta państwowe...

Rosół na jagnięcinie

Rosół nieco inaczej, bo na... jagnięcinie!

Szarlotka na rubinoli

Kruche z rubinolą;-)

Sałatka z kiszoną dynią

Na Halloween jak znalazł!

Ragout z indyka

Gulasz indyczy z warzywami oraz śliwkami z marynaty...

Ciasto miodowe z dynią

Ciasto o niesamowitym miodowym smaku i... dyniowym kolorze!

Cebulowa na winie czerwonym

Zupa na czerwonym winie i czerwonej cebuli...

Winne ciasto czekoladowe

Aromatyczne, czekoladowe, z bakaliami...

Sznycle z dorsza

Mielony, tyle tylko, że z ryby.

Smalec wieprzowy z jabłkiem

Myśląc o PRL-u, mówię o smalcu... Lecz nie o takim z "mięsnego", a o domowym smalczyku z jabłkiem!

Schabowy z mortadeli

W miejsce schabu - mortadela lub ser... Do tego jajo i mamy PRL!

Kogel-mogel z owocami

Socjalistyczna odpowiedź na zabaglione...

Flaczki z boczniaków

Barowy klasyk - w moim wydaniu zamiast flaków są boczniaki!

Kawior po żydowsku

Jeden z najbardziej znanych przepisów kuchni Żydów galicyjskich.

Gęsie pipki

Znany w całej Galicji gulasz z gęsich żołądków.

Cymes

Cymesem nazywamy coś nadzwyczajnego. Tymczasem to marchewka duszona z bakaliami...

Ciasto cynamonowe

Idealne do popołudniowej kawy.

Rosół z fasolą i farfelkami

Pożywny bulion "z wkładką" zwany jest żydowską aspiryną.

Zupa kurkowa

W sezonie grzybowym pozycja obowiązkowa! Pyszna zupa z kurkami, boczkiem i ziemniakami.

Ucierane z owocami leśnymi

Szybkie w przygotowaniu ciasto z jeżynami oraz borówkami.

Sandacz na sposób leśny

Delikatne filety z sandacza podane na salsie z ogórków małosolnych. A do tego prawdziwki prosto z patelni.

Sałatka grecka na kozifetce

Wariacja na temat sałatki greckiej - w wydaniu Ewy z lodową i serem kozim!

poprzednia| 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | następna | stron: 45