Austriacka wersja doskonale znanego u nas sosu majonezowego.
Dużo czekolady i kajmaku...
Deserowa wariacja na temat risotto...
Idealna przystawka na wigilijny stół! Świętą tuż tuż...
Dla miłośników kuchni orientalnej;-) W sam raz na złą pogodę...
Belgijski przysmak z włoskiego warzywa;-)
Włoska pasta z polskimi dodatkami...
Przysmak z okolic Sieny;-)
Zaskakujące połączenie smaku oleju dyniowego, pestek i twarogu...
Zaskakujące połączenie smaku oleju dyniowego, pestek i twarogu...
Wstążki z cukinii w klasycznym sosie z pomidorów.
Czekoladowe, bezglutenowe;-) Kakao, banan i awokado...
Chleb z... kaszy;-) Bez glutenu!
Ulubiona potrawa trenera Adama Nawałki.
Danie skomponowane dla Roberta Lewandowskiego;-)
Deser wybrany przez Artura Jędrzejczyka.
Jeśli robimy obiad dla strażaka, grochówka jest pozycją obowiązkową!
Solidny kawał mięsa dla prawdziwego faceta;-)
Biało-czerwone, a więc zarówno dla druhów z OSP i PSP, jak i na święta państwowe...
Rosół nieco inaczej, bo na... jagnięcinie!
Kruche z rubinolą;-)
Na Halloween jak znalazł!
Gulasz indyczy z warzywami oraz śliwkami z marynaty...
Ciasto o niesamowitym miodowym smaku i... dyniowym kolorze!
Zupa na czerwonym winie i czerwonej cebuli...
Aromatyczne, czekoladowe, z bakaliami...
Mielony, tyle tylko, że z ryby.
Myśląc o PRL-u, mówię o smalcu... Lecz nie o takim z "mięsnego", a o domowym smalczyku z jabłkiem!
W miejsce schabu - mortadela lub ser... Do tego jajo i mamy PRL!
Socjalistyczna odpowiedź na zabaglione...
Barowy klasyk - w moim wydaniu zamiast flaków są boczniaki!
Jeden z najbardziej znanych przepisów kuchni Żydów galicyjskich.
Znany w całej Galicji gulasz z gęsich żołądków.
Cymesem nazywamy coś nadzwyczajnego. Tymczasem to marchewka duszona z bakaliami...
Idealne do popołudniowej kawy.
Pożywny bulion "z wkładką" zwany jest żydowską aspiryną.
W sezonie grzybowym pozycja obowiązkowa! Pyszna zupa z kurkami, boczkiem i ziemniakami.
Szybkie w przygotowaniu ciasto z jeżynami oraz borówkami.
Delikatne filety z sandacza podane na salsie z ogórków małosolnych. A do tego prawdziwki prosto z patelni.
Wariacja na temat sałatki greckiej - w wydaniu Ewy z lodową i serem kozim!