Kaszę przepłukać na sicie. Przełożyć do garnka, zalać mleczkiem kokosowym, uzupełnić wodą i ugotować.
Daktyle zmiksować z masłem orzechowym (jeśli owoce są bardzo suche, to można je namoczyć).
Banany obrać i pokroić w plastry. Skropić sokiem z cytryny. Orzechy posiekać i wrzucić do wystudzonej kaszy. Nałożyć do pucharków. Na kaszy ułożyć banany, polać daktylowo-orzechowym sosem. Udekorować łezkami z kaszy jaglanej (zrobić je używając dwóch łyżek) i plasterkami bananów. Na wierzch zetrzeć trochę czekolady. Ozdobić miętą lub amarantusem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Połowa grudnia to doskonały moment, by pomyśleć o Bożym Narodzeniu i zaplanować...
Biało-czerwone, a więc zarówno dla druhów z OSP i PSP, jak i na święta państwowe...
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...
Daktyle i figi drobno pokroić. Dodać rodzynki i zalać alkoholem...
Cukierniczy symbol Krakowa!