/ Przepisy / Ciasteczka z dziurką i kremem cytrynowym

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i sól. Dorzucić zimne masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtko. Uperfumować skórką otartą z cytryny. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na godzinę.

Zimne ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wyciąć ciasteczka (połowę zrobić z dziurką; można użyć różnych foremek). Ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia.

Upiec na złoty kolor.

Jajka wybić do rondelka. Dodać żółtko. Wsypać cukier, wlać sok z cytryn i uperfumować skórką cytrynową. Wymieszać miotełką. Dorzucić masło i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, odstawić do wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce.

Wystudzone ciasteczka przełożyć kremem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 377
Ewa gotuje - odc. nr 377

Andrzejki! A więc dobra zabawa! Ewa odwiedzi restaurację w Zatorze, która...

 

Podobne przepisy

Ciasto cynamonowe

Idealne do popołudniowej kawy.

Kawowe ptasie mleczko

Mleko i śmietanę połączyć, zagotować na małym ogniu. Czekoladę rozpuścić (najlepiej w ...

Sernik bananowy

Twarożek zemleć wraz z obranymi ze skórki bananami, połączyć z żółtkami, miodem, ubit ...

Wróć do listy przepisów